USA: Det blir inga fler attacker

Foto: AFP US NAVY

avMartin Schori

NYHETER

LIVE-RAPPORTERING: Senaste nytt om attacken

Den syriska oppositionen hyllar USA:s robotanfall – och uppmanar Donald Trump att fortsätta bomba regimens baser.

Men enligt en källa inom USA:s försvar är den förhoppningen förgäves.

Under natten till fredag, svensk tid, avfyrade två amerikanska stridsfartyg 59 robotar mot regimkontrollerad militäranläggning i Homs.

Den syriska nationella koalitionen, som tidigare varit kritiska till president Obamas ovilja att ingripa i kriget, hyllar angreppet.

– Vi hoppas på fler attacker med syfte att förhindra regimen från att använda flygplan för att utföra nya flygattacker eller för att återigen använda förbjudna vapen, säger Ahmad Ramadan, vid den Syriska nationella koalitionen till Reuters.

En anonym källa säger dock till nyhetsbyrån Reuters att det handlar om en enda attack, och att det inte finns planer på en fortsättning, skriver TT.

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Herbert Raymond McMaster säger att Trump fick tre alternativ för att slå tillbaka mot den syriska attacken och att presidenten fattade sitt beslut under torsdagen.

”Aggression”

Den syriska regimen har fördömt USA:s ”aggression” och menar att angreppet ställer USA på samma sida som IS, eftersom regimtrupperna försvagades av flygattacken.

Målet för robotarna, Shayrat, beskrivs som regimens näst viktigaste flygbas. Enligt den syriska armén dödades sex människor samtidigt som stora skador vållades på basen. Men enligt den libanesiska tv-kanalen al-Mayadin har armén hävdat att den hann flytta de flesta av sina stridsflygplan före attacken. Det ska ha funnits en stor flotta av stridsflygplan – ryskbyggda Suchoi och MiG-23 – som opererat från basen, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM