Trafik

Ryttaren Anna har fått nog av vårdslösa bilförare

Av: 

Jonna Claesson

NYHETER

Anna Svensson har fått nog av bilförare som inte sänker farten vid möte med häst. I helgen användes en GoPro kamera som lyckades fånga en typisk situation som ryttare, säger hon.

När Anna Svensson, Carina Dahlvid och Lisette Johansson skulle ta ut hästarna på en ridtur i Björketorp i lördags, tröttnade de rejält på alla bilförare. De tre kompisarna red iväg på landsvägen med målet att ta sig till ett lugnt friluftsområde, men där var det ingen som saktade ner.

– Jag satt på en unghäst som inte är så van vid trafik, därav hade jag en väst som varnar för det. ”Övningsrider unghäst. RÄDD”, står det. Tanken är att bilförare ska sänka farten vid möte eller omkörning.

Det var inte många som tog hänsyn till ryttarnas varningsvästar. Anna berättar om ett exempel där de klev av hästarna och gick med dem i vägkanten.

– Det kom en bil som körde i 70 km/h, jag klev ut ett steg i vägen för att föraren skulle se min väst. Jag vinkar med handen för att förtydliga att de skulle sänka hastigheten, men föraren brydde sig inte.

Anna vinkar tydligare och tar ytterligare ett steg ut från vägkanten.

– Men då fortsätter föraren att köra och viftar att jag ska flytta mig därifrån. När jag gör det rivstartar dem och kör fort därifrån så att hästarna blev livrädda, säger hon och fortsätter:

– Jag blev jätterädd. Antingen hade föraren fått 400 kilo in i bilrutan eller så hade jag fått den vikten över mig. Jag vet ju vilka risker som finns.

Annas väninna Carina hade sin GoPro kamera på under ritten och fångade några incidenter på film.

– Hon fick inte med den situationen när vi gick med hästarna men en annan, där vi red.

Ryttarna har polisanmält händelsen men har fått till svar att man förmodligen inte kommer gå vidare med anmälan.

– Det kan röra sig om vårdslöshet i trafik eller fara för annan, men det beror ju på om föraren har haft som avsikt att skrämma hästarna, säger Thomas Andersson, utredare på polisen i Borås.

Anna säger att det är många som inte tycker att man ska ha hästar i trafiken som inte är trafiksäkra.

– Men vi kan inte få trafiksäkra hästar om vi inte kan mötas i trafiken.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Trafik

Borås