Nordkoreas kärnvapenprogram

Nordkorea försökte sälja litium online

Används i framställningen av vätebomber

Av: 

Torbjörn Ek

En nätannons har fått experter att uttrycka oro över hur långt nordkoreanske Kim Jong-Uns diktatur redan har kommit med sitt kärnvapenprogram.
En nätannons har fått experter att uttrycka oro över hur långt nordkoreanske Kim Jong-Uns diktatur redan har kommit med sitt kärnvapenprogram.

NYHETER

WASHINGTON. Trump vill få Kina att sätta hårdare press på Nordkorea.

Men en annons på nätet antyder att Kim Jong-Uns kärnvapenprogram redan kommit längre än väntat.

Donald Trumps toppmöte med Kinas president Xi Jinping på torsdag kommer bland annat att fokusera på hotet från Nordkorea.

Men en enkel annons på nätet har fått experter att uttrycka oro över hur långt Kim Jong-Uns diktatur redan har kommit med sitt kärnvapenprogram, skriver New York Times.

Nordkoreansk diplomat sålde kärnvapentillbehör

Annonsen på nätet erbjöd 10 kilo Litium-6 var sjätte månad, redo att skeppas från hamnen i kinesiska Dandong, tvärs över Yalufloden som utgör gränsen till Nordkorea.

Litium-6 används när vanliga atombomber görs om till upp till tusengånger kraftfullare vätebomber och säljaren visade sig, enligt en FN-rapport, vara en medarbetare på Nordkoreas ambassad i Peking. Som till och med lämnade ut sitt mobilnummer i annonsen.

– Om inte Kina löser situationen med Nordkorea så kommer vi att göra det, har Donald Trump sagt till Financial Times inför torsdagens möte.

Förbereder en sjätte testsprängning

Enligt New York Times kommer Trump försöka sätta press på Kina att skriva under de tuffaste sanktionerna hittills mot Nordkorea för att få dem att upphöra med sitt kärnvapenprogram.

Men experter som tidningen har talat med säger att annonsen, och implikationen att Kim Jong-Un har Litium-6 så det räcker och blir över, innebär att det kanske redan är för sent att stoppa Nordkorea från att bli en avancerad kärnvapenmakt.

Satellitbilder visar också att Nordkorea gör sig redo för en sjätte kärnvapenprovsprängning. Arbetare har grävt en djup tunnel som kan blockera radioaktiva läckor och därmed försvåra för utomstående säkerhetsexperter att bedöma landets framsteg.

Enligt experter som New York Times varit i kontakt med kan den nordkoreanska provsprängningsplatsen nu hantera en sprängning 20 gånger kraftfullare än Hiroshima-bomben.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump redo ta itu med Nordkorea utan Kinas hjälp

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordkoreas kärnvapenprogram

Donald Trump

Nordkorea

Kim Jong-Un

Hiroshima

Litium