Nya avslöjanden om mystiske Nils Bildt

Foto: Britt-Marie Seibold
Nya uppgifter förs fram om Nils Bildt, bland annat att han på egen hand ska ha engagerat sig i ett japanskt kidnappningsdrama, utan familjens eller regeringens godkännande.

avTT

NYHETER

Nils Bildt försökte på egen hand agera i fallet med en kidnappad japansk journalist – mot familjens och den japanska regeringens vilja. Dessutom har han använt meriterade experter i sitt företag utan deras vetskap, skriver DN.

Utlandssvensken Nils Bildt, som framträdde i amerikanska Fox News som svensk säkerhetsexpert, drev tidigare ett säkerhetsföretag i Japan. I slutet av 2015 kontaktade han den japanska regeringen för att förhandla fram ett frisläppande av en japansk journalist som kidnappades i Syrien i juni samma år, skriver Dagens Nyheter.

Han kontaktade även den kidnappade mannens hustru, men varken hon eller regeringen ville låta sig företrädas av honom. Trots det tog han kontakt med kidnapparna och fortsatte agera på olika sätt, berättar Ryoji Fujiwara, frilansjournalist på byrån The Japan Press, för DN.

Sedan japanska medier uppmärksammat Nils Bildts roll försvann han från Japan, enligt Ryoji Fujiwara.

Hemsida togs bort

På hemsidan till Nils Bildts amerikanska företag Modus nämns flera kända personer i säkerhetsbranschen som partners. Två av dem som DN varit i kontakt med förnekar att de har några kontakter med företaget. Hemsidan togs bort under helgen.

I en intervju för Sveriges Radio säger Nils Bildt att han kontaktades av Fox News på rekommendation av en svensk god vän som själv tillfrågats men inte kunde medverka.

Titeln "nationell säkerhets- och försvarsrådgivare" får stå för TV-kanalen, säger han. Själv kallar han sig oberoende analytiker.

Oklart släktskap

På frågor om Aftonbladets uppgifter om att han 2013 ville bli riksdagsman för Sverigedemokraterna svarar Bildt att han blev introducerad till en person som "tyckte det vore bra om han hjälpte till och tillförde kunskaper".

– Jag vill inte påstå att jag är sympatisör till SD. Det enda politiska parti jag varit medlem i är Moderaterna, när jag gick på internatskola på 90-talet, säger han till SR.

I kontakter med Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesman Mikael Jansson ska Nils Bildt ha sagt att han är släkt med förre utrikesministern Carl Bildt.

Men den tidigare Moderatledaren och statsministern kan inte på rak arm säga om han är släkt med Nils Bildt, som tidigare hette Tolling i efternamn.

”Ser bara i andra media att hans mormors far tydligen hette Bildt. Ingen aning om det är sant eller inte. I alla fall inte ens antydan till närkontakt med vår gren av släkten”, skriver Carl Bildt i en kommentar till SVT Nyheter.

ARTIKELN HANDLAR OM