Nationellt prov i svenska läckte ut – dagen före provtillfället

avBenjamin Ekroth, Oskar Forsberg

På fredagen ska alla elever i årskurs nio ha nationellt prov i svenska och svenska som andraspråk. Men redan under torsdagen har provet spridits på sociala medier.

”Vi har även informerat Skolinspektionen som är den myndighet som ansvarar för tillsynen”, skriver Skolverket i ett pressmeddelande.

– Det är mycket allvarligt att provet läckt ut, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

Fredagens nationella prov i svenska har läckt ut och börjat spridas på Snapchat, enligt uppgift till Aftonbladet.

Blev uppringd av rektorer

Anna Westerholm, chef på avdelningen för läroplaner vid Skolverket, berättar att man blev varse läckan under torsdag förmiddag.

– Det var i förmiddags som vi blev uppringda av ett antal rektorer vars elever hade uppmärksammat dem på att provet var spritt, säger hon.

Samtalen kom från Skåne och Västsverige.

– Det var ett tillräckligt stort område för att vi skulle gå ut med det här pressmeddelandet, säger hon.

Skolverket har fått kännedom om läckan och uppger i ett pressmeddelande att man nu kontaktat Skolinspektionen som är den tillsynsansvariga myndigheten.

– Jag kan bekräfta att vi fått veta detta i dag, men vi har ingen mer information att ge i nuläget, säger Carina Larsson, presschef på Skolinspektionen, till Aftonbladet.

”Fick det på Snapchat vid fem-tiden”

En elev i årskurs nio som Aftonbladet pratat med fick provet via Snapchat vid 17-tiden på torsdagen.

Hon ska skriva provet klockan 08 på fredagen.

– Vad kommer att hända nu, frågar hon sig.

I ett pressmeddelande skriver Skolverket att det nu är upp till rektorerna om man vill ta beslut om att använda ett ersättningsprov istället.

”Om rektorn tar ett sådant beslut gäller det alla elever på skolan. Ersättningsprovet skickades ut i ett exemplar i samband med ordinarie utskick i år och behöver, om det ska användas, kopieras upp till samtliga elever”, skriver man i pressmeddelandet.

”Väldigt allvarligt”

I pressmeddelandet uppger Skolverket att eleverna inte kan få något samlat betyg på provet, om det utskickade ersättningsprovet används.

”Om skolan använder ersättningsprovet kan läraren vid bedömningen inte väga samman resultatet med delprov A. Elever får inget provbetyg, men resultatet kan ändå användas som stöd för lärarens bedömning och betygssättning”, skriver myndigheten.

Enligt obekräftade uppgifter till Aftonbladet ska även ersättningsprovet vara spritt bland elever.

– Vi har inte sett det men det är ju väldigt allvarligt om ni fått indikationer på det, säger Anna Westerholm på Skolverket och fortsätter:

– Det är, om det stämmer, jättetråkigt för alla elever som sett fram emot det här och kämpat för att försöka prestera bra.

Skulle man inte fundera på att skjuta upp det här och ändra provdatumet?

– Det är redan ganska provtätt här på våren. Så det är inte så himla lätt att få in ytterligare prov.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström säger i en kommentar:

– Det är mycket allvarligt att provet läckt ut. De nationella proven är viktiga för eleverna och för betygsättningen. Det här drabbar alla elever som kämpar och sliter och alla lärare som följer reglerna. Om provet hanteras enligt reglerna ska detta inte hända.

Ministern är positiv till att nationella prov blir digitala – men påpekar risker även i en sådan framtid:

– Jag arbetar för att de nationella proven ska digitaliseras, men också med digitala prov finns det risk för läckor och fusk. I alla system måste säkerhetsföreskrifterna följas.

ARTIKELN HANDLAR OM