Paus för deklarationsutskick – konstiga å, ä och ö

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
NYHETER

Från 8 till 10 mars kommer alla svenskar som har en digital brevlåda att få sina deklarationer. På grund av ett tekniskt fel, har Skatteverket dock beslutat att pausa utskickningarna under några timmar.

– Vi hoppas att felet kommer att vara åtgärdat under förmiddagen, säger Johan Schauman som är deklarationsexpert på Skatteverket.

Många svenskar väntar på deklarationsbeskedet som otåliga barn på julafton. Och för dem som har skaffat en digital brevlåda, kommer julafton tidigt i år. Mellan den 8 och 10 mars får de veta vad de får tillbaka på skatten – eller ska betala.

– Vi har ju informerat på vår hemsida att deklarationen kommer någon gång mellan den 8 och 10 mars. Men det är många som vill att den ska komma klockan 8 på morgonen redan den 8. Och så fort kan det inte gå när vi har cirka en miljon deklarationer att skicka ut, säger Johan Schauman.

Löser sig inom några timmar

På torsdagsmorgonen upptäcktes en bugg i systemet som har gjort att alla å, ä och ö ser konstiga ut i deklarationsbeskedet.

– Men det har inte blivit något fel i siffrorna, allt stämmer fortfarande. Men på grund av det ser lite konstigt ut och att det är många som har bokstäverna i sitt namn, så har vi beslutat att pausa utskickningarna. Vi arbetar just nu på att lösa problemet.

Johan Schauman säger att Skatteverket hoppas att felet ska vara åtgärdat redan under torsdagsförmiddagen.

ARTIKELN HANDLAR OM