Män föredrar äldre kvinnor – också

Foto: Robert Henriksson / SvD / TT
Medelålders män föredrar både yngre och äldre kvinnor.
NYHETER

Både myten och vetenskapen säger att många män föredrar yngre kvinnor. Det är en sanning med modifikation visar ny forskning.

Genom åren har ett antal vetenskapliga studier visat att medelålders män gärna vill ha sex med yngre kvinnor som är betydligt yngre än de själva.

Men nu visar forskning att det är en sanning med modifikation. Visst, medelåldersmannen är intresserad av yngre kvinnor, men han kan lika gärna tänka sig att ha sex med en kvinna i samma ålder som han själv.

I ett försök att syna de manliga preferenserna i sömmarna har forskare vid Åbo Akademi i Finland frågat 2 655 kvinnor och män i åldrarna 18 till 50 år. Bland deltagarna fanns såväl bi-, homo- som heterosexuella.

Personerna tillfrågades vilken ålder de helst skulle vilja ha sex med, samt åldern på den person de faktiskt hade sex med.

Studien, som publiceras i Evolutionary Psychology, visar att kvinnor föredrar att partnern är i samma ålder, eller något äldre, vilket går i linje med tidigare resultat.

Männens ålderspreferenser däremot, var lite svårare att ringa in. Yngre män hade en tendens att föredra äldre kvinnor, medan äldre män uppgav att de föredrog yngre kvinnor. Men inte enbart. Dessa män var nästan lika intresserade av kvinnor i samma ålder eller som var äldre än de själva.

”Både och”

Enligt en av forskarna, Jan Antfolk, har vetenskapen hittills fokuserat på 50-åriga män som föredrar 25-åriga kvinnor.

– Visst finns det män som är intresserade av yngre kvinnor. Men mer typiskt är att han även är intresserad av kvinnor i hans egen ålder, säger han till Yle Nyheter, rapporterar Science Nordic.

Ur ett evolutionärt perspektiv är mannens bredare ålderspreferenser logiska, säger han. Antalet fertila kvinnor i 20-årsåldern som är intresserade av 50-åriga män är helt enkelt inte tillräckligt många.

Studien visar också att de bi- och homosexuellas preferenser påminner om de heterosexuellas, med den skillnaden att det är mer sannolikt för en äldre homosexuell man har en relation med en dito yngre, än att en äldre heterosexuell man har ett förhållande med en yngre kvinna.

ARTIKELN HANDLAR OM