Krisen i Svenska Akademien

New York Times: ”En kvinna fick ta smällen”

Av: 

Martin Schori

NYHETER

En man anklagades för sexuella trakasserier. En kvinna fick ta smällen.

Det är New York Times beskrivning av krisen i Svenska Akademien, som väcker uppståndelse i hela världen.

Bilden av Sara Danius som kliver ut från börshuset i Stockholm och meddelar sin avgång från Svenska Akademien cirkulerar nu över hela världen.

New York Times skriver att ”den första kvinnan att leda styrelsen som utser Nobelpristagaren i litteratur tvingades bort på torsdagen, en otrolig förlust i en skandal kring sexuella trakasserier, som hotar att smutsa ner en av världens mest hyllade kulturinstitutioner”.

Även medier gör kopplingar till bilden av Sverige utomlands. Att också Katarina Frostenson avgår från Akademien ses som djup ironi av Washington Post.

Tidningen noterar att ”i könsneutrala Sverige är det också en överraskning att tre manliga kulturpersonligheter – Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund – skulle kräva att en kvinna – den svenska poeten Katarina Frostenson – skulle uteslutas från styrelsen” på grund av saker som en man med nära koppling till henne misstänks ha gjort.

Nyheten om att Danius avgår uppmärksammas också av nyhetsbyråer som Reuters, AFP och AP samt medier som BBC, franska Huffington Post och The Guardian. Den sistnämnde lyckades dock blanda ihop Sverige med våra norska grannar.

Tidningen Süddeutsche Zeitung kallar krisen för en korruptions- och trakasseriskandal. I Italien kopplar RAI krisen till Kulturprofilen och höstens uppmärksammade #metoo-upprop. Även franska Le Monde och spanska medier sammanfattar den senaste veckans minst sagt häpnadsväckande utveckling inom Svenska Akademien.

Även våra nordiska grannar följer naturligtvis skeendena – på NRK i Norge tror man att bara kungen kan rädda spillrorna av Svenska Akademien.

Fredagens #knytblus-kampanj, till stöd för Sara Danius, ger även det rubriker i världen. Bland annat i Washington Post, som uppmärksammar att kulturminister Alice Bah Kunke backar upp den avgångne ständiga sekreteraren, och publicerar hennes Instagraminlägg.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Över 100 forskare i upprop mot Svenska Akademien

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Svenska Akademien

Sara Danius

Svenska Akademien

Katarina Frostenson

Kjell Espmark