Försenad vår leder till kylig påsk

NYHETER

Den som hade hoppats på en varm påsk kommer dessvärre bli besviken.
Våren är försenad – och det betyder också fortsatt låga temperaturer.
Påsken blir kall, men åtminstone långfredagen ser ut att bli solig i hela landet, säger Erik Rindeskär, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Påskdagen infaller den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. I år går det dock inte att räkna med något vidare vårväder över påsk – just nu ser det snarare ut som att det blir kallare än normalt.

Kylan som legat kvar under en längre tid har försenat våren – och det kraftigt. Den 20 mars borde våren ha anlänt till mellersta Svealand, däribland Stockholm, men än så länge har den inte nått längre än till sydligaste Skåne, södra Gotland och Ölands sydkust.

– Våren är minst två veckor försenad. I vissa delar av Skåne borde våren till och med ha anlänt för en månad sedan, säger Erik Rindeskär.

Kallt luft strömmar från norr nedåt i landet, och har parkerat sig över stora delar av Sverige. Värmen har svårt att ta sig upp söderifrån, och därmed är kylan ett faktum.

Solig inledning på påsken

– Det kommer att vara soligt i hela landet under veckan som kommer. Just nu ser det även ut som att det under inledningen av påsken kommer att vara soligt i stora delar av landet, åtminstone på långfredagen, säger Erik Rindeskär.

På påskafton är detaljerna kring antalet soltimmar ännu osäkra, men att det blir en kylig påskhelg råder det däremot ingen tvekan om.

– Det blir kallt, men med en mindre chans till varmare dagar i södra Götaland. Då rör det sig om fyra till fem plusgrader på sin höjd, säger Erik Rindeskär.

Någon riktig vårvärme med tvåsiffriga temperaturnoteringar finns ännu inte i sikte, med andra ord.

Väderrekorden som får dig att häpna 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Påsken

Väder