Akilov får egen avdelning – slipper sin cell

avEbba Thornéus

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov sitter just nu på Kronobergshäktet i väntan på rättegång som beräknas börja i februari nästa år.

Fram tills dess får Akilov nu lämna sin cell och får i stället en helt egen avdelning på häktet enligt Expressen.

– Han ska få en hel korridor med egen personal, säger en person med insyn verksamheten.

39-årige Rakhmat Akilov är misstänkt för att ha kapat en lastbil och sedan prejat ned människor längs med Drottninggatan i Stockholm den 7 april.

Akilov, som greps samma kväll, har erkänt att han utfört attacken och sitter just nu på Kronobergshäktet i väntan på rättegång som beräknas att börja i februari nästa år.

Som Aftonbladet tidigare skrivit om har Akilovs tid på häktet kantats av misskötsel då han attackerat häktespersonalen med rasistanklagelser, gjort ”Hitlerhälsningar” i cellen samt ertappats med ett vasst föremål.

Slipper cellen – får egen avdelning

Akilov har även varit satt under sekundbevakning och suttit isolerad med fullständiga restriktioner. Dessa lättades dock upp i september då Akilov tilläts att börja läsa tidningar, lyssna på radio och titta på tv.

Och nu verkar det som att fler av de tidigare bestämmelserna ändras.

Enligt Expressen kommer Akilov att flyttas till en öppen avdelning på häktet, men med restriktionerna om att han inte får träffa andra intagna.

Då Akilov nu får en helt egen avdelning kommer han enligt tidning inte längre att behöva sitta i sin cell.

Inget avkall på säkerheten

Häktet sägs även söka personal för att kunna bemanna avdelningen.

Dock innebär flytten inget avkall på säkerheten skriver tidningen.

Kronobergshäktet vill dock inte kommentera flyttplanerna för Expressen.

– Jag går inte in och pratar om våra intagna och vad vi har för insatser kring dem. Det är våra angelägenheter hur vi hanterar våra intagna.

ARTIKELN HANDLAR OM