Ingen a-kassa för färdiga studenter

NYHETER

Beslutet kritiseras av Sveriges förenade studentkårer

Idag kan nyutexaminerade studenter få a-kassa, men den möjligheten vill regeringen ta bort. Beslutet kritiseras av Elin Rosenberg som är ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

- Nu blir övergången mellan studier och jobb svårare, säger hon till GP.

Förra året fick 38 000 nyutexaminerade studenter dela på 907 miljoner kronor, enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring (IAF). De pengarna vill regeringen nu spara in, skriver Göteborgsposten.

De som pluggat färdigt men ännu saknar arbetslivserfarenhet, har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Därför har de getts möjlighet att få a-kassa genom speciella villkor som gjort att de fått en mjukare övergång från skola till arbetsliv. Enligt IAF kan man se en tydlig ökning av utbetalningar enligt studerandevillkoret, skriver GP. 2001 fick cirka 5 000 studenter ersättning, att jämföra med 2005 då siffran var 38 000.

Oroar studenter

Men nu när a-kassan reformeras, vill regeringen passa på att ta bort studerandevillkoret. Och det oroar Elin Rosenberg som är ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

- Nu blir övergången mellan studier och jobb svårare, du måste i princip ha ett jobb när du tar examen, säger hon till GP.

Enligt henne kommer det här leda till att många studenter av försörjningsskäl kommer att fortsätta plugga medan de letar jobb. Något som hon menar går stick i stäv med de borgerliga partiernas mål.

Om a-kassan för studenter kommer slopas redan vid årsskiftet, eller om det kommer ske med övergångsregler är oklart.

Läs mer:

Susanna Vidlund