Läsarna: ”TV-avgiften är förlegad”

NYHETER

Många vill slippa betala för SVT:s tjänster

Slopa tv-licensen och betala tv och radio via skattsedeln istället.

Samtidigt som SVT håller storslaget 50-årskalas är många tittare missnöjda med hur jubilaren finansieras.

– Som att betala kläder man inte har köpt, är en åsikt när läsarna får säga sitt i aftonbladet.se:s forum.

Sveriges Television är en omdiskuterad 50-åring.

Många är kritiska till SVT:s jakt på unga tittare och oroliga för att nyhetsprogrammen får stryka på foten när ledningen vill föryngra och förnya. Och nyligen har två ministrar avgått - bland annat för att de smitit från tv-avgiften.

Att döma av många av Aftonbladets nätläsare har före detta handelsministern Maria Borelius och vår tidigare kulturminister Cecilia Stegö Chilò gjort helt rätt.

– Varför i all sin dar ska folk betala så mycket pengar för nåt man kanske aldrig ens tittar eller lyssnar på? undrar en läsare.

– Lika ologiskt som att jag ska betala för kläder jag inte har köpt.

Samma tankegång finns hos fler:

Betala via skatten

– Att behöva betala licens för man har en tv och KAN titta på ettan och tvåan, det är som att betala licens till Skogaholm när man köper brödrost, skriver signaturen SmillaX.

Många vänder sig mot att man måste betala för något man inte använder. Flera tycker att SVT, SR och UR ska betalas via skattsedeln istället.

– Public Service-media skall om den skall drivas med allmänna medel vara skattefinansierad istället för den krystade ordning som nu är för handen. Det har väl den senaste tidens händelser visat att Radiotjänsts avgiftssystem är ur tiden, skriver en läsare i forumet.

– Att knyta avgiften till innehavet av apparaten fungerade bra då tv:n bara kunde användas till SVT så som det var då man införde dagens tv-avgift men i dag när en tv kan användas till video, tv-spel, satellit-tv och kabel-tv så är det mycket märkligt att alla måste betala, skriver JonasK.

Till alla åldersgrupper

Men även om kritiken mot såväl licenssystemet som programinnehållet dominerar så finns det också de som vill hylla 50-åringen.

– Betalar gärna den slant det nu kostar så länge vi minimerar reklamen och kanalerna riktar sig till alla åldersgrupper, skriver signaturen Rättvisan.

– Jag anser att det råder bra balans i det totala TV-utbudet i riket. SVT kunde vara mycket bättre på vissa områden, men samhälle, politik och musik håller hög klass, skriver signaturen robcop och fortsätter:

– Dock tror jag att SVT gör ett stort misstag om de försöker efterapa, i syfte att nå de så kallade ungdomarna.

Johanna Melén