Ett klipp för dig - och för miljön

NYHETER

Fårurin istället för kemikalier på Joshuas salong

Ett klipp för håret och ett klipp för hälsan och miljön. Inga ­kemikalier passerar tröskeln till Joshua Taylans ekologiska frisörsalong.

Foto: Fårurin ger naturlig ammoniak för permanent. Men ingen har hittills vågat prova, säger Joshua Taylan. Inte heller Åsa Johansson, 25, som är kund hos Joshua Taylan.

På Manatura ska ingen lida pin för att bli fin. Det är Joshua Taylans motto. För cirka två år sedan öppnade han sin ekologiska salong i Malmö efter 15 år i yrket med arbetsplatser i London, Tokyo, New York och San Francisco.

Inga kemikalier

Numera ratar han alla kemikalier och använder sig bara av giftfria och lätt nedbrytbara produkter som samspelar mellan natur och människor.

– Jag har många kollegor som drabbats av luftvägsirritationer, cancer, eksem och missfall. Jag var tvungen att byta inriktning både för min egen och mina kunders skull, säger han.

Prisas med miljöpris

Förra året fick han Malmö stads miljöpris och menar att Sverige ligger långt efter andra länder, exempelvis Danmark.

I Köpenhamn finns redan 11 ekologiska frisörer och danska naturvårdsverket gick för någon vecka ut och varnade gravida kvinnor för hårfärg och vissa hudvårdsprodukter.

– Överdrivet, säger Gunnar Guzikowskj, kemist på Läkemedelsverket, och menar att det inte finns vetenskapliga bevis för att det skulle vara farligt.

Förmedlar kärlek

Men Taylan är av motsatt åsikt och menar att ribban för den svenska miljölagstiftningen är alldeles för låg, i jämförelse med länder som USA, England och Tyskland.

– Ekologisk hårvård är framtiden. Jag erbjuder inte bara snygga frisyrer utan förmedlar även kärlek till mina kunder.

Tips för naturlig hårvård

Risken att få eksem större för frisörer

Nadia Bhere