Hanna, 3, gick hem själv från dagis

NYHETER

Gick en halv kilometer längs hårdtrafikerad gata

1 av 2 | Foto: änglavakt Treåriga Hanna, här med storasyster Elma, 12, gick hem själv från dagis. Mamma Edna Gruda skulle precis hämta Hanna när hon plötsligt stod i dörren. "Hon hade änglarna med sig, vad som helst kunde ju ha hänt", säger Edna.

MALMÖ

Plötsligt stod lilla Hanna, 3, utanför dörren.

- Jag är hemma! Nu behöver ni inte hämta mig på dagis längre.

Då hade hon passerat en trafikerad gata och gått strax intill järnvägen.

Hanna Gruda är en sprallig treåring med glimten i ögat. Och initiativrik.

Hon tog helt enkelt sin ryggsäck på dagis och gick hem.

-Nej, jag var inte rädd. Och jag hittade, jag följde de rosa blommorna längs vägen. Och så kände jag igen cyklarna utanför vår port, säger Hanna.

Mamma Edna är inte lika glad över dotterns promenad.

-Hon hade änglarna med sig. Vad som helst kunde ju ha hänt.

Ringde några samtal

Edna Gruda hade varit på jobbet, kom hem och ringde några samtal. Sedan skulle hon och tolvåriga dottern Elma hämta Hanna på förskolan Törnrosen en knapp halvkilometer bort på Persborg i Malmö.

-Precis när vi skulle gå ringde det på porttelefonen, säger Elma.

-Jag svarade och trodde inte det var sant när jag hörde Hannas röst. Väldigt stolt berättade hon att hon var stor nu och kunde gå ensam hem från dagis.

På dagis hade personalen ingen aning om att Hanna var försvunnen. Trots att tre ur personalen fanns där - och bara hade fem barn att ta hand om.

Ingen ur personalen som tjänstgjorde vill uttala sig, men rektor Elsbeth Jönsson-Gonzalez säger att Hanna måste ha klättrat över stängslet, skymd bakom en kulle.

"Ett missförstånd"

-Vi får upprätta en handlingsplan. Men egentligen vet ju personalen vad den ska göra. De ska pricka av de barn som går hem. Varför det inte gjordes nu känner jag inte till. Sannolikt berodde det på ett missförstånd.

Pelle Tagesson