Unika berättelser från krigets Tjetjenien

NYHETER

”Vi lever något slags brödlimpeliv”

Med journalisten Anna Politkovskaja försvann en av få röster som berättade om livet i det krigshärjade Tjetjenien.

Nu kommer en ny bok på svenska som närgånget skildrar tillvaron i den sönderbombade republiken.

– Nu lever vi något slags brödlimpeliv. Och det värsta är att vi är kapabla att göra vad som helst för att få tag på den där brödlimpan, säger Liza Ibragimova, en av kvinnorna i boken.

Foto: Elza Dugajeva - Aluminiumdrottningen.

Vad händer med människor som förlorar precis allt: sin familj, sin inkomst, sitt hem och sina drömmar?

Den frågan försöker den tjeckiska krigsreportern Petra Procházková få svar på i boken ”Aluminiumdrottningen” som förlaget Ersatz nyligen gett ut på svenska.

Sex kvinnor

Efter det andra krigsutbrottet 1999 arbetade hon som hjälparbetare i Tjetjenien. Under tiden sökte hon upp sex kvinnor och skrev ner deras berättelser.

Titeln ”Aluminiumdrottningen” syftar på Elza Dugajeva.

”Jag mötte henne på Moskvagatan. Hon gick snabbt, eller så snabbt som hennes trasiga gummistövlar tillät. Två smutsiga barn släpade sig fram efter henne och drog på en vagn med tre och ett halvt hjul, full av gammal metall. Elza letade efter skrot bland ruinerna och mejslade ut all aluminium hon kunde hitta. Händerna och tänderna såg ut som hos en gammal gumma, men ögonen och ansiktet avslöjade att hon måste vara under trettio – och det var hon.”

Så är tillvaron i den ryska staden Groznyj i början av 2000-talet. Där finns hjältar som Elza som sliter dagen lång för att få ihop pengar till en bit bröd åt familjen. Men där finns också Zoja Viziginova som satt i system att skriva upp sig på olika hjälporganisationers listor och som endast drivs vidare av någon slags överlevnadsinstinkt.

Här finns männen som förvandlats till hjälplösa barn när de inte längre klarar att försörja en familj och här finns berättelsen om tjetjener och ryssar som kriget gjort till två folk som lärt sig att hata varandra.

Människor i krig blir cyniska, elaka och fula. En del blir ofantligt uppfinningsrika.

Persona non grata

Författaren Petra Procházková tvingades lämna Tjetjenien 2001 då hon förklarades för persona non grata av de ryska myndigheterna.

Hur det har gått för de flesta av kvinnorna i boken vet vi inte. Tjetjenien är stängt för omvärlden. Men genom journalister som Anna Politkovskaja vet vi att övergreppen och våldet fortsätter i regionen. ”Aluminiumdrottningens” berättelser ger en unik inblick i tillvaron för krigets offer. Och den påminner oss om att det här faktiskt är en del av vardagen i vårt grannland Ryssland.

”Det här är också Ryssland, om du inte visste det”, säger en ung soldat till Zoja Viziginova när hon försöker tigga till sig bottenskrapet av den kondenserade mjölken i pojkens konservburk.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland