”Skotthål stort som en apelsin”

NYHETER

16-åringens pappa berättar om skjutningen i Rödeby

Den 16-årige pojken överlevde dödsskjutningen i Rödeby och är nu huvudvittne i rättegången mot den mordmisstänkte 50-åringen. Hans pappa berättar för Blekinge Läns Tidning om den dramatiska natten.

– Han hade ett skotthål i ryggen stort som en apelsin.

Efter skottdramat var hela hans tarmsystem söndertrasat. Han hade även livshotande skador på både lungor, njure och mjälte.

16-åringens mjälte opererades bort och idag tvingas han ha stomipåse tills tarmarna läkt och börjar fungera igen. Han träffades även av hagel som trängde in i ryggraden och skadade revbenen. Trots operationer har han hagel kvar i kroppen.

Efter flera operationer är 16-åringen på bättringsvägen trots den allvarliga skottskadan.

”Flydde i panik”

Pojken har berättat för pappan vad som hände natten till den 6 oktober.

– Han flydde i panik när 50-åringen kom ut på trappan och började skjuta. Men han kom inte undan utan träffades av skottet från knappt en meters avstånd, berättar pappan för BLT.

Snart redo lämna sjukhuset

Sedan dess har han vakat vid 16-åringens sjuksäng. Även kompisar har varit där och hälsat på. Efter flera operationer är han snart redo att få lämna sjukhuset. Han är fortfarande svag och orkar inte gå några längre sträckor. Det är ännu för tidigt att säga om han kommer att få bestående skador.

Enligt pappan vill 16-åringen inte gärna prata om den där natten och svarar enstavigt på deras frågor.Men han får hjälp med att bearbeta händelsen.

Pappan kommenterar även de trakasserier som pojkarna ska ha utsatt 50-åringens familj för.

– Jag är medveten om att min son har haft det struligt ett tag och att han har varit föremål för polisinsatser. Men vi har aldrig haft någon kontakt med 50-åringens familj och jag hade inte hört talas om trakasserierna förrän han sköt efter våra barn, säger han till BLT.