De protesterar mot våldsdåden

NYHETER

Manifestation i Göteborg i dag

Allt fler människor sluter upp i protester mot den senaste tidens våldsdåd. Manifestationer genomförs ibland annat Malmö, Stockholm och Göteborg på fredag.

– Det är dags att vi sätter press på oss själva, säger Kristina Lidén, student.

Foto: Kristina Lidén startade gruppen Manifestation mot gatuvåld Göteborg. På fredag samlas människor på Gustav Adolfs torg.

Gruppen på internetsajten Facebook startades på tisdag eftermiddag. Ett dygn senare hade Manifestation mor gatuvåld Göteborg 600 medlemmar. På fredag hoppas upphovskvinnan Kristina Lidén med den nye kollegan Roberto Svensson att ännu fler kommer till Gustav Adolfs torg klockan 17.

– Det viktigaste är att vi poängterar att våldsverkarna får ta för mycket plats i samhället. Det är ett fåtal som håller på så där, de flesta människor är goda. Folk bryr sig faktiskt och det vill vi visa, säger Kristina Lidén.

Fokusera på de som är emot

I Stockholm protesterar Anton Abele, 15 år, mot ungdomsvåldet genom att uppmana folk att skriva på protestlistor. Han startade också en grupp på internet för att uppmärksamma situationen.

– Jag tror absolut att vi kan förändra samhället. Det är jättebra att gå med i Facebookgruppen. Men man måste också ställa sig upp och ta avstånd från våldet, säger Anton Abele.

Och var i Sverige än initiativtagarna befinner sig så verkar de överens om sakens kärna.

– Man ska vara medveten om att det är ganska lätt att ta ställning och att bry sig om. Folk ska inte behöva gå runt och vara rädda hela tiden. Vi vill inte fokusera på dem som utövar våldet utan på dem som är emot det. Folk bryr sig och det är det vi vill visa, säger Kristina Lidén.