Politiker vill skrota cykelbanor på söder

Politikerna vill ta bort cykelbanorna på Folkungagatan.

Trots att olyckorna minskat med 65 procent sedan de kom dit.

Sofia Santos, 29 vill ha cykelbanan kvar på Folkungagatan. ”Att ta bort den är att förvärra för de redan utsatta”, tycker hon.
Sofia Santos, 29 vill ha cykelbanan kvar på Folkungagatan. ”Att ta bort den är att förvärra för de redan utsatta”, tycker hon.

I en skrivelse ger trafikborgarråd Michael Söderlund (m), trafikkontoret i uppdrag att ta bort cykelbanorna längs Folkungagatan och Sturegatan.

Formellt beslut skulle egentligen fattas i dag, men enligt pressekreterare Sofia Spolander kommer frågan att bordläggas till senare.

Olyckorna har minskat

Trafikkontoret tycker nämligen inte alls att det är en bra idé att skrota cykelbanorna.

– De kostade 12 miljoner att göra och 15 miljoner att ta bort. Dessutom har olyckorna gått ned med 65 procent sedan de kom på plats. Antalet skadade i trafiken har minskat från 27 till 8, säger trafikplaneringsingenjör Krister Isaksson.

Istället förordar man mer övervakning så att ingen parkerar i lastzoonerna. Korttidsparkering ska frigöra fler platser.

Klagomål

I skrivelsen står det att butiksägare och boende klagat på cykelbanorna, men Krister Isaksson har svårt att förstå varför.

– Parkeringsplatserna har blivit fler, inte färre. Det har däremot blivit svårare att dubbelparkera, men det är ju förbjudet i alla fall.

Publisert: