”Jag vet precis vem som vill döda mig”

NYHETER

Bhutto anklagar gamla fiender för blodbadet i Karachi

Foto: Kraften från explosionen skar som en lie genom folkhavet. Benazir Bhuttos triumfvagn var bara fyra–fem meter från explosionen. Hennes livvakter och partikamrater stänktes ned av blod och träffades av lossprängda kroppsdelar. Benazir Bhutto klarade sig oskadd och flydde ut genom bakdörren på bussen.

Över 130 människor dog under firandet av hennes hemkomst.

En av explosionerna utlöstes av en attentatsman med uppåt 20 kilo sprängmedel på kroppen.

Idag anklagar Benazir Bhutto generalerna som en gång störtade hennes far.

Foto: Benazir Bhutto räddades från sin bil efter explosionerna och fördes omdelbart i säkerhet.

Det är den tidigare juntaledaren Mohammed Zia ul-Haqs anhängare som ligger bakom.

Så säger Benazir Bhutto, som inte tvekar att peka ut sina gamla fiender efter de blodiga sprängdåden i Karachi på torsdagskvällen.

Hon fördömer attacken hårt och säger också att dådet inte kommer att få henne att avbryta den politiska kampanjen.

Handgranat

Bhutto satt själv i ett pansarförstärkt stort kampanjfordon och klarade sig oskadd.

Men minst 150 000 människor befann sig ute på gatorna och bomberna förvandlade festligheterna till ett blodbad. Enligt polisen var den första explosionen en handgranat. Den andra detonationen orsakades av en självmordsbombare med 15-20 kilo sprängmedel på kroppen.

– Vi såg ljusskenet och trodde först att det var fyrverkerier. Sedan insåg jag att det inte var så, att det var en självmordsattack, säger Bhutto på fredagen vid en direktsänd presskonferens.

Hon berättar också att hon hörde skott i direkt anslutning till attacken och säger att det fanns två attentatsmän.

– Man sköt för att stoppa lastbilen där vi var. Men säkerhetspersonalen hade sett självmordsbombarna om man inte hade stängt av gatubelysningen.

Partianhängare dog

En bomb träffade en polisbil framför med full kraft.

– Man såg hur bilen flög i luften och exploderade rakt framför, säger Bhutto.

Över 130 människor dog – 136 enligt de senaste uppgifterna. De flesta var anhängare till Bhuttos parti PPP, Pakistan People's Party, och många tillhörde säkerhetspersonalen.

Bhutto tvekar inte om vem som ligger bakom attacken.

– Idag är det höga befattningshavare i general Zias tidigare regim som ligger bakom extremismen och det fanatismen, säger Bhutto i en intervju med franska Paris-Match.

Avrättade Bhuttos far

General Mohammed Zia ul-Haq ledde militärjuntan som störtade Bhuttos far, premiärministern Zulfikar Ali Bhutto, 1977 och lät avrätta honom genom hängning två år senare.

Genralen själv omkom under oklara omständigheter i en flygolycka 1988. Om det var ett attentat är fortfarande inte känt, men det var efter hans död som Benazir Bhutto valdes till premiärminister två perioder i rad.

Förre premiärministern Benazir Bhuttos återkomst till Pakistan var resultatet av en uppgörelse mellan henne och den USA-backade presidenten och generalen Pervez Musharraf, som omvaldes för en månad sedan.

Vill dela makten

Men resultatet är fortfarande inte officiellt eftersom det rent juridiskt finns komplikationer på grund av att Musharraf också är hög militär.

Bhutto och Musharraf har ända sedan 2002 haft samtal om att dela makten i Pakistan.

Hon återvände till Pakistan dagen efter att Högsta domstolen i Pakistan återupptagit förhandlingarna om Musharrafs legitimitet som president.

Bhutto hotades tidigare av åtal för korruptionsbrott om hon återvände till Pakistan. Vad som händer med anklagelserna och om hon kommer att ställas inför rätta är fortfarande inte klart.

Hon lämnade Pakistan i april 1999, två år efter att hennes man fängslats och hon själv möttes av en rad anklagelser. Bhutto har hela tiden nekat till allt.