Därför blir du lurad i butiken

NYHETER

Säljarna utnyttjar dig för att få bonus

Säljaren i elektronikbutiken tjänar grova pengar på dina inköp.

Det handlar om bonus och provisioner – tiotusentals kronor i månaden.

Du betalar.

Kom du hem med en dyrare dvd-spelare än du tänkt dig? Försökte säljaren pracka på dig en försäkring du inte ville ha?

Förklaringen stavas bonus och provision. Det visar Prylportalens kartläggning av lönesituationen för anställda i elektronikkedjorna. Säljarna kan ha upp till hälften av lönen i bonus. Och tjäna mer än butikschefen.

Drar på sig en skuld

Sibas anställda har avtals-enlig grundlön – och provision på sålda produkter och försäkringar. Om säljaren inte når upp över garantilönen så uppstår en ”skuld”. Den räknas av mot nästa månads provision – om säljaren lyckas bättre då. Efter tre månader nollas kontot och säljaren börjar från scratch igen.

– Många i personalen upplever systemet som pressande, säger Karin Jungerhem, Handelsanställdas förbund, till Prylportalen.

Låg lön på Expert

Expert stormarknad och moderbolaget Expert Motala Detaljist har kollektivavtal. Det saknas i de flesta franchisebutikerna i Stockholms län. Där får den anställde en låg grundlön plus provision.

Missnöje med Siba

På Elgiganten går bonusen till hela arbetsgruppen.

Mediamarkt och Euronics är ensamma om att avstå från provisionerna. De betalar i stället lön enligt avtal. För en 25-årig säljare med några års erfarenhet handlar det om 20 000 kronor med ob.

– Det känns mer ärligt att sälja utan provision, säger en anställd på Mediamarkt till Aftonbladet.

Som av en händelse är kunder som handlat hos Expert och Siba mest missnöjda. "Kedjorna har individuellt bonussystem, men har kollektivavtal".