Nyheter

Jesus blir legostaty

Av: 

Patrick Kipler

NYHETER

Församling i Västerås ska samla in 20 000 vita bitar

Nu går jakten på vita legobitar i Västerås – och speciellt i Önsta församling.

Mellan 15 000 och 20 000 bitar för att vara exakt. Bitar som är tänkt att bli till en staty över Jesus i den nybyggda kyrkan.

– Det började som en galen idé, som blivit mer och mer konkret, säger prästen Per Wilder.

Tanken på att göra en staty av Jesus väcktes i församlingen under en kafferast för ungefär ett år sedan.

– Vi satt och pratade om hur vi skulle utsmycka vår nya kyrka. Helt plötsligt kom en idé och att bygga en staty i lego. Nu ser vi jättemycket fram emot att idén ska bli verklighet, vi hoppas den väcker intresse, säger Per.

Gymnasieelever har skissat

Arbetet från idé till verklighet har involverat elever från ABB-gymnasiet i Västerås som tagit fram en ritning på statyn. Man har använt statyn Den uppstående Kristus som finns i Köpenhamns domkyrka som utgångsbild och sen har eleverna arbetat med att göra en legobits-skiss av statyn.

Statyn är tänkt att bli 180 centimeter hög när den är klar och den ska få en framträdande plats i kyrkorummet där även förbipasserade ska kunna ta del av statyn.

– När det är ens eget lego som hoppas vi att statyn ska få ett annat värde än en staty som bara är köpt, säger prästen i församlingen.

Bitarna trillar in

En liten del med vita legobitar är inköpt, nu hoppas man att församlingens medlemmar ska gå igenom sina gamla gömmor och bidra med fler bitar. I det senaste församlingsbladet efterlyser man de vita bitarna.

– Det har kommit in en liten mängd och alla verkar tycka att det är en kul idé.

Riktigt när statyn ska stå klar är inte bestämt. Tanken är också att man ska provbygga en bit av statyn för att se så att proportionerna ser riktiga ut.

Hur har intresset från Lego varit?

– Än så länge ganska svalt, vi har inte hittat någon framgångsrik kontakt ännu, säger Per Wilder.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: