Cheferna festade för skattepengar

NYHETER

Åt lyxmiddag och åkte hundspann för 123 426 kronor

1 av 3 | Foto: dyr lyxkonferens Här i Ishotellet i Jukkasjärvi bodde behandlingshemmets ledning – för 5 200 kronor per rum och natt. Personerna på bilden har inget samband med Östforas lyxkonferens.

Ledningen för det statliga behandlingshemmet Östfora åkte på lyxkonferens i Jukkasjärvi.

Men i stället för att jobba åkte de sex cheferna hundspann och snöskoter. Och gav skattebetalarna en nota på 123 426 kronor.

Sveriges Radio Uppland har i flera inslag granskat ledningen för Östfora behandlingshem utanför Uppsala.

I dag avslöjas vad ledningen sysslade med under sin tre dagar långa konferensresa.

Institutionschefen Ingeborg Höök mörkade programmets innehåll in i det sista.

– Dagen före fick vi uppge vilka storlekar vi hade på huvud och fötter – och att vi skulle ta med oss varma kläder. Sen kom programpunkterna en efter en som överraskningar, säger Ann-Charlotte Frey, som var en av deltagarna.

Hundspann till lyxhotellet

När hon och den övriga ledningen kom till Kiruna flygplats väntade ett hundspann på att ta dem till ishotellet i Jukkasjärvi.

Den första natten tillbringades i lyxiga issviter – för 5 200 kronor per rum. Andra natten blev något billigare; då kostade varje rum 3 000 kronor. Notan för hotellet slutade på över 90 000 kronor.

– Det är extremt ovanligt att en myndighet bokar konferens och hotell till det här priset. Vår erfarenhet är att myndigheter oftast vill hamna på ett mycket lägre pris per person, säger man på Ishotellet till Radio Uppland.

Åt lyxigaste menyn

På dagarna roade sig deltagarna med att bada bastu, åka snöskoter, mysa och äta lunch i sexkantiga kåtor och gå på guidade turer i Kiruna. Den första kvällen åt gruppen dessutom ishotellets lyxigaste middag – den världsberömda ismenyn.

De rena ”nöjestimmarna” finns inte redovisade på programmet som institutionschefen Ingeborg Höök redovisat i Östforas räkenskaper.

– Östfora är en välskött institution med god ekonomi. Och det är viktigt att det ibland återförs till personalen, säger hon.