Hivman inför rätta för våldtäkt

NYHETER

Mannen förnekar anklagelserna

När kvinnorna efter två år fick veta att de smittats av hiv anmälde de den 35-årige mannen för våldtäkt.

På torsdagen ställdes han inför rätta. Han riskerar fängelse, kraftiga skadestånd och utvisning.

Att det verkligen är 35-åringen som smittat de båda kvinnorna är tämligen säkert. Enligt läkare kommer deras hivvirus från samma stam som mannens.

Men om smittan överförts via våldtäkt eller frivilligt samlag är nu upp till Stockholms tingsrätt att avgöra.

Kvinnornas berättelser liknar varandra. Efter att först ha varit konversabel och trevlig vände mannen plötsligt och förvandlades till en brutal best som våldtog dem så hårdhänt att de blödde från underlivet.

Den första våldtäkten ska ha skett förvåren 2005 i Tumba. Den drabbade var en 14-årig flicka, som levde under svåra förhållanden och som bland annat varit intagen på behandlingshem. Den andra skedde i juni samma år hemma hos det andra offret, en 57-årig kvinna med psykiska problem.

Chockbesked

Att våldtäktsanmälningarna kom först när kvinnorna efter två år fått veta att de var hivsmittade vill kammaråklagare Maria Häljebo förklara med att kvinnorna levde så utsatt och inte trodde att det var någon idé att anmäla.

– Men chockbeskedet om att de smittats av hiv fick dem att agera, säger Häljebo till TT.

Hon har åtalat mannen för två fall av grov våldtäkt alternativt våldtäkt och grov misshandel. Hon kommer att yrka på ett långt fängelsestraff och att mannen utvisas till sitt hemland. Kvinnornas målsägarbiträden vill se skadestånd på sammanlagt drygt två miljoner kronor.

Ord mot ord

Åklagarens bevisning består i huvudsak av kvinnornas berättelser.

– Som ofta i sådana här fall står ord mot ord, säger Häljebo.

Mannens advokat Sargon De Basso uppger att denne förnekar rakt igenom.

– Jag tror att de anmält efter hivbeskedet eftersom de inte inför sig själva kan acceptera att de frivilligt inlåtit sig på samlag med honom, säger De Basso till TT.

Mannen har berättat att han hivsmittats av en blodtransfusion på ett sjukhus i hemlandet dit han förts efter att ha utsatts för tortyr av politiska meningsmotståndare. Han vistas nu som asylsökande i Sverige.

Rättegången hålls bakom stängda dörrar av hänsyn till kvinnornas integritet.

Aktuella rättsfall om hiv

Läs tidigare artikel:

TT