”I linje med Bushs krig mot terrorismen”

NYHETER

Aftonbladets Wolfgang Hansson om USA:s attack mot Somalia

USA:s militära attack mot al-Qaida-ledare i Somalia kommer att möta stark kritik i omvärlden.

Det menar Aftonbladets utrikespolitiska expert Wolfgang Hansson.

– Många kommer att mena att USA agerar världspolis utan något egentligt mandat.

Att attacken kom just nu var inte oväntat. I slutet av december avsattes den tidigare islamistiska regimen i Somalia med hjälp av etiopiska trupper. Islamisterna flydde huvudstaden Mogadishu.

– Det fanns inga direkta indikationer att USA skulle slå till just nu. Men det var ett bra läge eftersom många av islamistledarna befinner sig på flykt, säger Aftonbladets Wolfgang Hansson.

– Så man har nog haft hyfsat korn på var de har befunnit sig.

Varför genomför USA det här anfallet?

– Dels är det på grund av sprängningarna av USA-ambassader i Kenya och Tanzania för drygt tio år sedan. Sedan är det för attackerna mot israeliska turister i Kenya 2002. Men allmänt sett är det här en del av USA:s politik att döda och fånga in al-Qaida-ledare var de än befinner sig i världen.

Har man inte tidigare hittat de skyldiga för ambassadsprängningarna?

– Det har varit rättegångar men det har mest varit hantlangare längre ner som har stått inför rätta. De som USA anser var hjärnorna bakom verket har man inte kommit åt. Det här är helt i linje med Bushs krig mot terrorismen.

Hur kommer reaktionerna från omvärlden bli?

– Jag tror att det blir väldigt mycket protester från många håll i världen. Risken när USA gör så här är att man antingen attackerar fel personer eller att oskyldiga stryker med. USA har gjort andra riktade attacker i Afghanistan och Pakistan som ofta har slutat i tragedier för vanliga människor. Det kommer säkert mycket principiell stark kritik mot detta, att USA agerar världspolis utan något egentligt mandat.

Stämmer det att Somalias regim har skyddat terrorister?

– Det är troligt att regimen har gjort det. Det har varit en tummelplats för terrorister och kriminella i Somalia med en stark tillväxt av islamister. Det har blivit lite av ett nytt Afghanistan.

Johanna Melén