Mölndalsån hotar svämma över igen

NYHETER

Vattnet stiger – flera gator har stängts av.

Foto: Sandsäckar finns att hämta för de som kan behöva. Mölndal står rustat mot översvämningen.

Bara en månad efter de senaste översvämningarna stiger vattnet i Mölndalsån igen. Flera vägar längs ån i Mölndal utanför Göteborg har fått stängas av.

Foto: Flera gator längs med Mölndalsån stängdes av.

– Jag fick precis en rapport från dem som är nere vid ån, och jag kan säga att det är mycket nära att det svämmar över igen. Vattnet har höjts väldigt mycket på bara några timmar, säger Lotta Andreen på gatukontoret i Mölndal till Sveriges Nyheter.

Ågatan är avstängd. Likaså en fil i norrgående riktning och en i södergående riktning på Göteborgsvägen. Dessutom är Norra Ågatan, infart Lackarebäck norrut avstängd.

1,5 meter högre än normalt

Vattenståndet i Mölndalsån är nu 1,5 meter högre än normalt, men är fortfarande en halvmeter lägre än vid de stora översvämningarna i december.

– Men nu har regnet upphört och enligt prognosen ska det inte komma något mer regn under natten och det är positivt. Då rinner det inte ner något vatten från gatorna i ån, säger Göran Lundahl, chef på Mölndals gatukontor till Punkt SE.

Däremot räknar Göran Lundahl med att mer vatten ska rinna ner i ån via Kålleredsbäcken, något som skulle kunna höja vattenståndet.

Sandsäckar finns utplacerade

Om Mölndal på nytt drabbas av översvämningar kommer detta att påverka både bil och kollektivtrafik. Sedan översvämningarna i slutet av förra året har man dock en högre beredskap. Sandsäckar finns till exempel att hämta utanför qatukontorets förråd på Skedebrogatan och på Ågatan, infart norr utanför Petrussons.

Enligt SMHI väntas det komma runt 30 millimeter regn de närmaste fem dygnen.

Eric Thorsson, Karolina Vikingsson (.se)