Lämnade frun för en man

Publicerad:
Uppdaterad:

Ministerns man skilde sig – kom ut som bög

Tog steget Christer Wennerholm har en vuxen son med justitieminister Beatrice Ask, men lever sedan länge i ett homosexuellt förhållande. ”Samhället har mer acceptans i dag men det som återstår är lagen om könsneutrala äktenskap. Det är ett viktigt steg och ska upp på moderaternas partistämma i höst”, säger han. Foto: MAJA SUSLIN

Christer Wennerholm, 54,

hade familj och barn.

I dag är han öppet homosexuell och ännu lyckligare.

– Jag mognade och fann mig själv, säger moderatpolitikern som vill avdramatisera så kallade regnbågsfamiljer.

Bra kontakt I dag är Beatrice Ask justitieminister i Fredrik Reinfeldts regering och har aktivt arbetat med HBT-frågor. Foto: BJÖRN LINDAHL

Han minns inte exakt när känslan kom, men vet att det var en sommardag 1991 som sanningen trängde sig på.

Trafiklandstingsrådet var sambo med nuvarande justitieminister Beatrice Ask, 51. Tillsammans har de sonen Victor, då 10.

Separationen var redan ett faktum när Christer Wennerholm berättade för familjen att han blivit kär i en man.

– I efterhand ser jag att det växte fram successivt, men det som var påtagligt var att jag lämnade ett förhållande med kvinnan som jag hade en son med och träffade min nuvarande sambo.

Han säger det med ett milt leende, tacksam över att processen i hans fall blev lindrig.

– Ingen av dem som betyder mest i mitt liv bröt med mig. Men det finns de som sagt att jag kanske inte borde varit så tydlig, för min karriärs skull. Men det har jag inte märkt.

Verkar för öppenhet

I dag, 16 år senare, har han inte bara distans till sitt livsbyte utan vill aktivt bidra till en större öppenhet kring familjer med minst en homosexuell förälder. Han gör det över en kaffe latte på ett italienskt fik på Kungsholmen i Stockholm, ett stenkast från landstingshuset som varit hans trygga punkt även när privatlivet stormat.

– Jag bestämde mig tidigt för att svara på alla frågor. När jag fick inbjudningar som politiker får, som till kungens 50-årsdag, då gick jag dit med Jens. Det gick bra och var inte så dramatiskt som folk kan tro.

Christer Wennerholm tror att han delvis har politikeryrket att tacka för att han genom åren skonats från kränkande bögkommentarer.

– Inom politiken är man van vid att alla inte delar ens uppfattning, kanske har det gjort mig hårdhudad. Det är nog svårare på en vanlig arbetsplats där man kan känna sig ensam med de mindre roliga skämten. Men jag vill också tro att öppenheten om sexuell läggning blivit en del av vardagen och underlättat för många i samhället. Inte minst genom folkkära artister och genom media som stärkt utvecklingen.

En helt ny värld

Men sommaren 1991 var allt osäkert, inte minst hur sambon och sonen skulle reagera.

– Men de tog det väldigt bra, och vi har fortfarande en väldigt bra relation.

Ett halvår efter separationen från Beatrice Ask flyttade Christer Wennerholm ihop med mannen som fortfarande är hans partner.

– Mycket gav sig självt. Barn ställer de frågor de behöver, frågor som varför man sitter så nära den andre, och då måste man ju svara ärligt på det.

Brytningen med livet som heterosexuell familjefar kostade inte på mycket mer än ”vanliga” brytningar, tror han.

– Att bli kär är mest en välbehagskänsla men visst är det förknippat med extra komplikationer när det är i en person av det egna könet. Det är klart jag funderade men det gör man inför alla stora förändringar i livet.

Den största förändringen var att bli varannan vecka-pappa, och att upptäcka en helt ny kultur.

– Inom gaykulturen får man se en annan del av ett samhället. Stockholm har ett liv som jag önskar att fler fick se.

I dag är Christer Wennerholm öppen med sitt livsval och försöker aktivt motverka fördomarna. När tre män förra sommaren misshandlades under Pride-festivalen skrev han om det i sin politikerblogg:

”Det känns för jävligt. Hur svårt kan det vara att låta människor få leva sina egna liv? Skaffa er ett eget liv, vill jag säga till dem som angriper oss homosexuella”.

År av ångest

Enligt RFSL:s ordförande Sören Andersson bär många föräldrar, som tar steget från hetero till homo, fortfarande med sig många år av ångest.

Den vanligaste frågeställningen är: ”Hur kommer barnen att uppfatta det?” Och: ”Kommer partnern att uppfatta att jag ljugit hela tiden?”

– Det är ett stort steg att ta, men inte ovanligt att man i unga år träffar någon av motsatt kön och skaffar familj för att senare i livet inse att det inte är hållbart. Men allt fler känner att de kan vara ärliga mot sig själv och i de flesta familjer löser sig allt efter ett tag.

Dock inte i alla. RFSL-ordföranden minns en homosexuell man vars hustru blev så upprörd att han, efter att ha ta tagit steget, kände sig tvungen att adoptera bort sina barn.

– Det var en otäck historia. Han upplevde det som så skamfyllt att vara homosexuell i det skedet i livet.

Ansvar för barnen

RFSL erbjuder bland annat enskilda samtal med kuratorer och olika barngrupper för att lösa familjernas knutar.

– Föräldrarnas öppenhet är avgörande för hur barnen mår, säger Sören Andersson.

För Christer Wennerholm har det slutat lyckligt, tycker han. Kontakten med sonens mamma Beatrice Ask är god och hon har i flera frågor tagit ställning för de homosexuellas situation.

– Jag tror att hon alltid varit förstående. Det handlar främst om att fungera som vuxen person. Relationer är investeringar i livet som inte går att radera ut, då är det bättre att ta fram det som varit bra i förhållandet. Finns barn kommer ansvaret för dem först. Det måste vara hemskt att inte kunna fira stora stunder som studenten och konfirmation tillsammans.

Sonen Victor har passerat de flesta av stadierna. I dag är han 25 år, snart färdig ekonom och precis som sina föräldrar aktiv moderat. Men framför allt är han, och har genom hela processen varit, sin pappas ögonsten.

– Om jag säger så här – han har sagt saker som gör att jag känner att jag i alla fall inte varit någon dålig pappa, säger Christer Wennerholm.

Beatrice Ask har avböjt att medverka i Aftonbladets artikel.

Andra regnbågsfamiljer

Britt Peruzzi

Publicerad: