Pölse­fascism!

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Mikael Wiehe till attack mot dansk politik – inför danska och svenska hovet

Mikael Wiehe, 61, gick till verbal attack mot den danska invandringspolitiken inför drottning Margrethe samt det svenska kungaparet i kväll.

– Det är en skam, orerade han om den danska politiken vid Öresundstinget, där han egentligen bara skulle bjuda på underhållning, skriver dn.se.

Pölsefascism Mikael Wiehe gick till attack mot den danska invandringspolitiken i kväll. Drottning Margrethe (infälld) och det svenska kungaparet var inte roade.
Foto: Scanpix/Ap
Pölsefascism Mikael Wiehe gick till attack mot den danska invandringspolitiken i kväll. Drottning Margrethe (infälld) och det svenska kungaparet var inte roade.

Åhörarna skruvade besvärat på sig när Wiehe gick på. Men drottning Margrethe rörde inte en min trots de hårda orden mot broderfolket i syd, rapporterar dn.se:s utsände i Köpenhamn.

Öresundskommittén hade bjudit in Mikael Wiehe till Öresundstinget för att bjuda på lite underhållning. Diskussionen om arbetsmarknad och politik skulle han inte lägga sig i – enligt planen.

F.d. bromotståndare

Men Mikael Wiehe berättade om sin uppväxt som präglats av båda sidor av sundet sedan hans danske far och svenska mor skilt sig.

– Jag är en före detta bromotståndare som nu inte förstår hur jag skulle klara mig utan bron, sade han bland annat försonande, men fortsatte med en frontalattack som fick besökarna att stumna:

”En skam!”

– Många danskar bor i Malmö för att det har stiftats lagar som förbjuder dem att leva i Danmark med den de älskar för att han eller hon kommer någon annanstans i från. Det är en skam!

Det blev knäpptyst bland de 200 åhörarna, skriver dn.se.

– Och i Sverige hör man allt oftare människor tala om pölse­fascismen, sade Mikael Wiehe också.

Medan han lugnt plockade ner sin gitarr sade han också enligt Sydsvenskans nätupplaga:

– Jag vet att danska drottningen tycker som jag.

Saxat ur Wiehes tal:

Robert Triches

Publicerad: