Flugorna ökar - älgarna dör

Publicerad:
Uppdaterad:

Älgarna tappar håret -parasiter attackerar dem

Dör av flugor Älgar i Värmland och i Norge har hittats döda. Orsaken tros vara älgflugan som sätter sig på djuret i hundratals.
Foto: Gunnar Glöersen
Dör av flugor Älgar i Värmland och i Norge har hittats döda. Orsaken tros vara älgflugan som sätter sig på djuret i hundratals.

Älgar i Värmland tappar håret och dör. Orsaken kan vara älgflugan som har ökat markant i antal.

– Vi vet inte om det här är toppen på något eller om det bara är början, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på svenska jägareförbundet.

Parasiten älgflugan sätter sig i nacken på älgen och lever sedan på sitt värddjur. Det är så obehagligt för älgen att de skaver av sig allt hår och tappar håret. Flera älgar har hittats döda både på svensk och norsk sida.

– Det har ökat i antal. Vi vet inte om det beror på infektioner från flugorna eller om de får lunginflammation av att vara hårlösa, säger Gunnar Glöersen.

Ovanligt många flugor

Enligt förbundet så har jägare sett att upp till var femte älg i västra Värmland är så drabbade av flugorna att de går omkring utan päls.

– Parasiten är vanlig och finns på de flesta älgar och rådjur. Men det är ovanligt med sådana mängder att djuren kliar sig så mycket att de tappar pälsen, säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt till Aftonbladet.se.

Sövas och undersökas

Nu ska fem hårlösa lusälgar sövas av Jägareförbundet och Statens veterinärmedicinska anstalt för att få radiosändare på sig. På det sättet ska älgarna undersökas för att främst se om de får tillbaka håret när flugorna försvinner.

– Vi vet inte om det här är toppen på något eller om det bara är början, säger Gunnar Glöersen.

Frida Sjödin

Publicerad: