Tio år för hustrumord

Foto: 58-åringen försökte ta sitt liv efter att ha skjutit sin fru, men misslyckades. Idag dömdes han till tio års fängelse.
NYHETER

Den 58-årige man som förra sommaren sköt sin 56-åriga fru med ett jaktgevär

dömdes till tio års fängelse för mord av tingsrätten i Göteborg på måndagen.

Foto: 58-åringen på väg till rättegången.

Mannen döms också till att betala sammanlagt 154.000 kronor i skadestånd till parets båda barn.

Mordet inträffade i somras på en parkeringsplats i Johanneberg i Göteborg.

Kvinnan sköts med två skott, det andra skottet var dödande och avlossades från nära håll mot den liggande kvinnan.

Frun ville skiljas

Den 56-åriga kvinnan hade bara några veckor före mordet begärt om skilsmässa från mannen och flyttat till en bekants lägenhet. Vittnen vid rättegången har beskrivit hur mannen ofta uttryckt sig nedsättande mot den mördade kvinnan, och hur styrde familjens ekonomi med järnhand för kontrollera henne. För sina arbetskamrater hade kvinnan också berättat att hon var rädd för sin man.

I domen står att läsa att mannen dagen innan mordet hyrt en bil på Landvetters flygplats. Med sig till hyrbilen hade han sitt jaktgevär. Mannen har sedan kört till Borås där han har väntat på sin fru utanför hennes arbetsplats. Från Borås har han sedan följt efter henne i hyrbilen till Johanneberg i centrala Göteborg, där han till slut skjöt henne med två skott.

Tingsrätten: avsiktliga skott

Efter att ha avlossat de dödande skotten mot sin fru vände mannen geväret mot sig själv för att ta sitt eget liv. Han sköt sig själv i bröstet, men överlevde. Innan händelserna som ledde till mordet hade han också skrivit ett avskedsbrev som han lämnat i sitt hem. Mannen har hela tiden hävdat att avsikten var att ta sitt eget liv och att de två skotten skulle skrämma henne, inte döda henne. Men tingsrätten ansåg enhälligt att det är helt klart att mannen skjutit sin fru med avsikt att döda henne.

Mannen har tidigare genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, som visade att han inte var allvarligt psykiskt störd vid mordtillfället. Däremot sägs det att han befann sig i ett känslomässig kris när han sköt sin fru, något som dock inte är grund för rättspsykiatrisk vård.

Läs mer om mordet

Sveriges Nyheter