Unga skånekvinnor säljer sex på nätet

NYHETER

Unik kartläggning av nätprostitutionen

För första gången någonsin kartläggs nu nätprostitutionen i Skåne. Aldrig tidigare har den här verksamheten undersökts ordentligt.

– Syftet är att bättre hjälpa de prostituerade som vill ha vår hjälp, säger Niklas Olsson, som gjort kartläggningen.

Foto: En unik kartläggning av Skånes nätprostituerade blir snart klar.

Niklas Olsson, som arbetar på socialtjänsten i Malmö Stad, uppskattar antalet nätprostituerade i Skåne till mellan 50 och 100.

– Det är svårt att vara mer specifik eftersom antalet ändras hela tiden, säger han.

De flesta nätprostituerade finns kring Malmö och Helsingborg, men de är också utspridda runt om i Skåne. Kvinnorna jobbar hemifrån och åker ut till sina möten med torskarna.

– Nätprostitutionen skiljer sig från den på gatan. Det är inte lika mycket missbruk och mer business med högre priser. Åtminstone är det intrycket man får, men det handlar ju också om att man vill visa upp en fin fasad, säger Niklas Olsson.

Yngre kvinnor på nätet

Gatuprostitutionen i Skåne sjunker, men den har inte flyttat ut på nätet, snarare har den enligt Niklas Olsson flyttat över till mobiltelefonen. De prostituerade och torskarna håller kontakten över telefonen istället för att ses på gatan.

– På nätet är åldrarna lägre eftersom konkurrensen är hårdare. Nyrekryteringen är högre där eftersom många kanske inte ser det som lika smutsigt som gatuprostitution. Tröskeln är lägre.

Niklas Olsson har också djupintervjuat sex nätprostituerade för att se på vilket sätt man från socialens sida kan hjälpa dem. De som vill ha hjälp vill säga.

– Där har jag blivit slagen på fingrarna flera gånger. Alla vill inte ha hjälp. Men när de väl vill det handlar det oftast om ekonomisk hjälp.

Vad säger de själva om sin situation?

– Många säger att de har valt det här. Att de gör det för pengarna. Men samtidigt så är det svårt att tala illa om sitt jobb, då talar man ju på ett sätt illa om sig själv. Många ser inte valmöjligheten. Att man kan gå till arbetsförmedlingen när pengarna hotar att ta slut. Så man kanske prostituerar sig i stället.

Utanför och utpekade

Flera av kvinnorna som intervjuats vill ha praktisk hjälp under tiden de prostituerar sig. Det kan handla om en fördomsfri gynekolog eller någon att kontakta om något händer.

– De känner sig glömda. När de vill sluta vill alla hjälpa, men när de prostituerar sig vill de bli insläppta i samhället och inte utpekade. Kvinnorna är ju inte prostituerade 24 timmar om dygnet och flera har familj, säger Niklas Olsson.

Eric Thorsson