”Domen är rimlig”

NYHETER

Professor i rättssociologi anser inte att straffen för dödsmisshandeln är för låga

Domen mot pojkarna som var inblandade i dödsmisshandeln i Fittja är riktig.

Det menar Håkan Hydén, professor i rättssociologi vid Lunds universitet.

– Det finns inget stöd för att strängare påföljder skulle minska brottsligheten.

En 16-årig pojke stod åtalad för mord. Han dömdes för dråp till sluten ungdomsvård i sex månader. Tre andra unga män åtalades för grov misshandel. En av dem dömdes till ungdomsvård. Två friades helt. Domen som föll i Huddinge tingsrätt i dag kan verka mild. Professor Håkan Hydén har tolkat domen åt aftonbladet.se. Han anser att straffen är rimliga.

Jämställer med mord

– När det gäller den huvudåtalade som stack kniven i mannen är domstolen tämligen fördömande. De jämställer det som har hänt med mord. Att de sedan har dömt till dråp är dåligt motiverat, men det påverkar ändå inte påföljden, säger Hydén till aftonbladet.se.

– Påföljden beror ju på att han är så ung. Han var bara 15 år när brottet begicks.

Att två personer frias helt förklaras i domen med att bevisning saknas. Den förklaringen går inte att ifrågasätta, menar Hydén.

Efter att ha läst domen tycker han att det framgår att de åtalade har förstått allvaret i sina handlingar.

Efterlyser inte hårdare tag

– Hela historien visar att de faktiskt varit ångerköpta. Jag efterlyser inte hårdare tag. Det finns inget stöd för att strängare påföljder skulle minska brottsligheten.

De båda 16-åringar som dömts för dråp respektive grov misshandel kommer nu att få vård, inte fängelse. Håkan Hydén betonar hur viktigt det är att de faktiskt också får vård värd namnet.

– Annars finns en stor risk för att deras bana som brottslingar är gjord. Om de gör sig skyldiga till upprepad brottslighet så kommer påföljden att skärpas.

Johanna Melén