Två års fängelse för könsstympning

NYHETER

Göteborg

En 42-årig man döms i hovrätten till två års fängelse för könsstympning av sin dotter.

Fallet har tidigare prövats av Högsta domstolen.

Mannen ska också betala 250 000 kronor i ersättning för kränkning till dottern, som vid tidpunkten för brottet var elva år.

Det var under sommaren 2001 som flickans mamma och pappa i Göteborg fattade beslutet att pappan skulle ta med sig två av sin familjs barn till hemlandet Somalia. Någon gång under perioden augusti 2004 till januari 2005 bestämde pappans familj att flickan skulle omskäras.

Hölls fast och stympades

Enligt flickan ska hon ha hållits fast av pappan, samtidigt som en ditkallad kvinna stympade flickans könsorgan.

Pappan har nekat till brott.

Brottet har tidigare prövats i hovrätten för västra Sverige. Då dömdes mannen till totalt fyra års fängelse för könsstympningen men också för egenmäktighet med barn för att han hållit kvar dottern och en son i Somalia under flera års tid, mot mammans vilja.

Mannen överklagade hovrättens dom till Högsta domstolen. HD slog i december 2006 fast att kvarhållandet av barnen inte var brottsligt, då barnens mamma och pappa gemensamt fattat beslutet att barnen skulle resa till Somalia.

Oenig hovrätt

Tisdagens dom gäller därför endast prövning av straffet för åtalspunkten könsstympning.

Skadeståndet i tisdagens dom är satt utifrån skadeståndsnivån för sexuella övergrepp. Dotterns utsatta situation är ytterligare ett skäl till det höga skadeståndsbeloppet, enligt domen.

Hovrätten var oenig när det gällde straffet, en nämndeman ville att mannen skulle dömas till ytterligare sex månaders fängelse.

Könsstympning har varit förbjudet i Sverige sedan 1982. Den 42-årige mannen är den förste som åtalats för brottet.

Ellen Andersson/TT