Bröder försökte föra in 5 kg heroin

NYHETER

Tre knarkbeslag i helgen – stort tryck efter heroin

Heroinet fortsätter att strömma in över den svenska gränsen. Under nyårshelgen stoppade tullen ett försök att smuggla in drygt 5,5 kilo heroin.

Två stora heroinhärvor i Skåne avslöjades i slutet av förra året.

Det största enskilda beslaget av heroin någonsin, drygt 20 kilo, beslagtogs av tullverket vid Lernacken den 19 december och bara några dagar senare slog polisen till mot en knarkliga på parkeringen på Center Syd i Löddeköpinge.

Under nyårshelgen var det dags igen. Dagen före nyårsafton stoppade tullen en personbil som kört över Öresundsbron. I bilen satt två slovakiska bröder med 5,51 kilo heroin.

Rutinkontroll gav resultat

– De stoppades i en rutinkontroll och har suttit häktade sedan nyårsdagen, säger chefsåklagare Ingela Sörgård på internationella åklagarkammaren till Punkt SE.

Ytterligare två narkotikabeslag gjordes i Skåne under nyårshelgen. I Helsingborg stoppades en tysk bilist med knark i bilen. Kammaråklagare Eva Pihl säger till TT att det var två olika typer av narkotika och att mängderna var för sig var tillräckliga för att betecknas som grov narkotikasmuggling. Vid Lernacken stoppades en man på nyårsafton med 1,5 kilo cannabis liggandes öppet i bilen.

Beslagen kommer just efter att tullen redovisat rekordsiffror för beslag av flera sorters narkotika under 2006. Men kampen mot narkotikan är ojämn, menar Karl Gunnheden, chef över tullens gränsskydd.

– Det finns ett oerhört tryck efter narkotika. Bara de skånska heroinisterna använder ett drygt kilo varje dag, så efterfrågan är enorm. Varje år görs 60 miljoner gränsövergångar i Sverige och det ställer stora krav på kompetensen hos våra tulltjänstemän, säger han.

Kajsa Sigvardsson (.se)