”Missbrukarnas hälsa är viktig”

NYHETER

På Hälsocafét får exmissbrukare nyttig mat och massage

Foto: Med nyttig mat och motion vill Claes Heijbel och Erika Maxe på nystartade Hälsocafét på Södermalm hjälpa före detta missbrukare till ett bättre liv. ”Problemen är inte över bara för att någon slutat missbruka, många lider av svåra hälsoproblem även efteråt.”

Motion, massage och nyttig mat.

Det är några av ingredienserna som ska hjälpa Stockholms före detta missbrukare till bättre hälsa.

– Vi vet att det finns både behov och intresse, säger Claes Heijbel om nyöppnade Hälsocafét.

De nyrenoverade lokalerna på Magnus Ladulåsgatan på Södermalm är inte någon vanlig dagverksamhet för Stockholms hemlösa.

– Nej, vi försöker nå dem som har slutat missbruka men som fortfarande är i gråzonen. De flesta befinner sig i en hälsomässig utförsbacke även efter att de har slutat med droger och det är det vi vill stoppa, säger Claes Heijbel, verksamhetschef för Convictus Hälsocafé.

”Hälsoinriktningen genomsyrar verksamheten”

Förutom att köpa sig ett nyttigt mål mat kan gästerna även delta i jympapass, få massage, akupunktur, göra hälsokontroller eller delta i pysselverksamheter.

– Hälsoinriktningen genomsyrar hela verksamheten. Missbrukarnas hälsa är minst lika viktig som någon annans, och vi vill göra det till något kul. Man ska känna att man utvecklas och att det händer nåt, säger Claes Heijbel.

”Mitt hjärta brinner för folk som är i samma situation”

Kicki Ferdinandsson, 49, har nyligen tagit sig ur ett livslångt drogmissbruk och är nu en av de volontärer som arbetar på kafét.

Varje morgon beger hon sig ut på stan för att söka upp missbrukare. Många av dem känner hon sedan tidigare.

– Mitt hjärta brinner för folk som är i samma situation som jag har varit i. Många ser att jag har lyckats ta mig ur den och känner ofta att de kan göra detsamma, säger hon.