Prostituerade får hjälp till ett nytt liv

NYHETER

Polisens arbete mot människohandel lönar sig

”Tack för mitt liv.” Så avslutas mejlet som nyligen kom till polisens människohandelsgrupp i Göteborg. Orden är en rysk kvinnas som har sålts som prostituerad i Backa.

I fem år har polisen i Västra Götaland haft en grupp som är specialiserad på fall som rör människohandel.

– Att vi ens behöver ha en sådan grupp är ganska talande för vårt samhälle. Vi lever i en värld där allt kan köpas för pengar, även människor, säger polisen Mats Paulsson som är ansvarig för arbetet.

Har börjat ett nytt liv

När det gäller fallen i Göteborg handlar det uteslutande om människor som kommer hit för att sälja sexuella tjänster.

Nyligen kom ett mejl till gruppen som var skrivet på knagglig engelska. Avsändaren var en ung rysk kvinna som sålts som prostituerad i en lägenhet i Backa under 2006. Ärendet avslutades i somras med att fyra ryska medborgare dömdes i hovrätten för grovt koppleri.

Kvinnan bor nu i S:t Petersburg och har fått ett jobb och börjat ett nytt liv.

– Hennes ord värmde. Det känns som att bara det var värt allt det arbete vi har lagt ner under de här åren, säger Mats Paulsson.

Männen är naiva

Majoriteten av de kvinnor som kommer till Göteborg för att säljas som prostituerade kommer från Ryssland och andra östeuropeiska länder, men även från länder i Afrika och Asien.

Bland köparna är variationen större. Här finns gamla och unga, rika och fattiga och allt från familjefäder till ensamvargar.

– Men gemensamt är att de ofta är oerhört naiva. De tror på tjejerna när de säger att de har kommit hit frivilligt och inser inte att de är här under tvång, säger Mats Paulsson.