Bybors ilska kan stoppa kyrkklockor

Byborna i Strövelstorp har tröttnat på att bli väckta klockan sju på morgonen

Vissa bybor har tröttnat på klämtandet från kyrkklockorna i Strövelstorp klockan sju på morgonen. Kyrkoherde Matti Wilisoo bollar ringningen vidare till kyrkorådet.

I Strövelstorp, strax söder om Ängelholm, är traditionen att ringa in arbetsdagen klockan sju på morgonen och påminna om dess slut klockan 21 på kvällen.

Nu har en familj tröttnat på ringningen. Kyrkoherden tror att det främst är ringningen på morgonen som upprör familjen.

– Själv har jag bott med min familj i prästgården alldeles intill kyrkan i tio år. Aldrig har mina barn klagat över att de blivit väckta av kyrkklockorna, säger han.

– Men vi har en demokratisk kyrka. Därför får kyrkorådet

ta ställning till om ringningen skall fortsätta.

Motstånd mot förändring

Kyrkoherden hänvisar också till vad som står på en av Strövelstorps kyrkklockor: ”Var gång du klockans ljud får höra, kom ihåg till bättring kallas du”.

Han berättar att Strövelstorp inte är ensamt om att ringa in dagen. Men att andra församlingar brukar ringa senare än klockan sju. I Farsta i södra Stockholm ringer det klockan åtta.

Matti Wilisoo kan tänka sig en förändring om motståndet blir kraftigt.

Kanslist Ingrid Hedström vid Strövelstorps församling kunde på tisdagen berätta att hon haft besök av minst en person som tyckte att kyrkringningen borde fortsätta. Den har enligt henne varit tradition i församlingen sedan början av 1980-talet.

Hamna i miljönämnden

Frågan kan även komma att hamna i miljönämnden i Ängelholms kommun. Men miljöchefen Björn Berséus säger till Helsingborgs Dagblad/NST att inget kommer att hända så länge ingen vänder sig till nämnden med sitt klagomål.

Tidigare har kommun fått klagomål över kyrkklockorna i Ängelholm. Det slutade med att ljudet från klockorna dämpades. I Höja strax utanför Ängelholm klagades det också. Där fortsätter ringningarna som tidigare.

TT

Publisert: