Bad piloter överväga kamikaze-uppdrag

Chefen för brittiska toppiloterna: ”De vet att jobbet innebär att riskera livet”

Självmordsuppdrag som en sista utväg för att stoppa terrorister. Det vill en av det brittiska flygvapnets högste chefer att soldaterna ska överväga att acceptera.

– Fullständig galenskap, säger en av de chockade piloterna.

David Walker är chef för brittiska flygvapnet RAF:s elitstyrkor. Under en konferens i går, där flera nyutbildade stridspiloter närvarande, talade Walker om att man som pilot måste vara beredd på att göra uppoffringar, och att flygarna hela tiden vetat om att jobbet innebar att man kan komma att behöva riskera sitt liv, skriver The Sun.

– Skulle ni tycka att det var orimligt om jag beordrade er att flyga ert plan i marken för att förstöra ett fordon med en taliban- eller al Qaida-ledare?, frågade Walker, väl medveten om att en sådan handling skulle innebära pilotens död.

”Jag gör det - efter dig”

Han fortsatte med att berätta att han talade om extrema nödsituationer då man hade slut ammunition eller andra medel för att stoppa terrorister. Han jämförde med att piloter under andra världskriget förväntades utföra självmordsuppdrag om de hade fel på vapnen, och genom att krascha skulle kunna döda Adolf Hitler.

Till en början möttes Walker med tystnad från de chockade åhörarna, men sedan visade det sig att hans tal inte fallit i god jord.

– Jag är beredd att göra ett försök, men bara om chefen går före och visar hur man gör, sa en pilot.

– Hans idé av ledarskap är att meddela att han har makten att utföra den första ordern om ett kamikaze-uppdrag i RAF:s 89-åriga historia. Subtilt föreslår han att han om han önskar kan beordra vem som helst i hans kommando att dö, säger en annan pilot till The Sun.

Karin Thurfjell

Publisert: