Sverigedemokraterna på väg bli landets tredje största parti

Publicerad:
Uppdaterad:

Får stöd av nära sex procent av alla män

Bland män är Sverigedemokraterna på väg att bli landets tredje största parti. I en stor icke-officiell partimätning som TT tagit del av får SD nära sex procent av de manliga väljarsympatierna.

På uppdrag av flera partier och organisationer har undersökningsföretaget Sifo intervjuat 5043 personer om vilket parti de skulle rösta på i riksdagsvalet om det vore val i dag.

Det är en mycket mer omfattande undersökning än de Sifomätningar som normalt publiceras en gång i månaden.

Av alla tillfrågade fick SD stöd av drygt 3,6 procent. Den nivån har partiet legat på ett tag nu.

Men att partiet är så könssplittrande överraskar.

Oväntat stor

Bland de 2233 intervjuade männen föredrog 5,9 procent SD. Det överträffade kristdemokraterna (4,4), vänsterpartiet (4,7), miljöpartiet (5,0), centerpartiet (5,6) och nästan tangerade folkpartiet (6,0).

De 2810 intervjuade kvinnorna tyckte annorlunda: Bara 1,4 procent var för SD, att jämföra med 5,6 för v, 5,7 för kd, 7,4 för fp, 7,6 för mp och 8,4 procent för c.

– Så här stor skillnad mellan män och kvinnor har jag inte sett innan. Den är anmärkningsvärt stor, säger docent Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet, till TT.

Han arbetar själv med ett annat underlag om SD-sympatier i Skåne och Blekinge. Där är könsskillnaderna inte så stora som hos Sifo.

Mer rumsrena

I gruppen män 18–29 år fick SD 7,5 procents stöd (av 251 tillfrågade) och 6,4 procent i gruppen 50–64 år (694). Partiet snuddar vid att vara nästnäst populärast efter jättarna s och m.

– Män har över huvud taget en större benägenhet än kvinnor att rösta på andra än de sju riksdagspartierna, säger Anders Sannerstedt.

– Partier av Sverigedemokraternas typ brukar ha en övervikt av män. Mönstret är detsamma för besläktade partier i andra länder.

Han spår att SD kommer att fortsätta öka i opinionsmätningarna.

– I valet 2010 är det fullt möjligt att de kommer över riksdagsspärren på fyra procent. Det kan visserligen svänga fort, men trenden går åt det hållet.

TT: Varför?

– De har haft en successiv uppbyggnad och flyttat fram positionerna val för val. De har också blivit mer politiskt rumsrena genom att tona ner och slipa bort allt som tidigare såg ut som kopplingar till nazism och rasism, svarar Anders Sannerstedt.

S suger åt sig

Den partiinterna Sifoundersökningen visar också att oppositionen ledde klart över regeringen – 53,0 mot 42,3 procent – under mätperioden 6 augusti–13 september. Bara kvinnor över 65 år gav regeringssidan en övervikt.

S nådde 41,6 procent mot 23,5 för m. Notabelt är att i Stockholm gick s (35,1) om m (30,9).

I väljarströmmarna mellan partierna förlorade alla partier utom s och mp sympatisörer. S ökade stöd kom främst från personer som röstade på m i förra valet. Även var femte vänsterpartist föredrog s.

Men m miste inte bara sympatisörer, de vann också. Var tionde folkpartist, var fjärde i åldern 18–29 år, valde nu m.

Lars Pedersen/TT

Publicerad: