Sjukhuset inblandat i mordutredning - tre gånger

NYHETER

I oktober dödades en sjuksköterska vid psykkliniken av en patient

27-åringen släpptes fri från länssjukhuset Ryhov - och misstänks ha mördat.

Det är tredje gången på kort tid som patienter som sökt vård eller vårdats vid sjukhusets psykklinik begått svåra våldsbrott med dödlig utgång.

– Det här är fruktansvärt för oss, säger verksamhetschef Johan Björck till Dagens Nyheter.

I höstas ansökte en chefsläkare vid den psykiatriska kliniken vid länssjukhuset Ryhov om att skriva ut den nu mordmisstänkte 27-åringen. Länsrätten godkände ansökan.

I går greps mannen, skäligen misstänkt för att ha knivdödat Tobias, 8, inför ett stort antal vittnen i Norrahammar utanför Jönköping.

Utskrivningen ska nu granskas av Socialstyrelsen.

Inte första gången

– Det låter allvarligt enligt de uppgifter jag fått. Det gör att vi vill ta reda på mer och jag kommer under dagen att kontakta chefsläkaren också, säger Ulla Fryksmark, tillförordnad chef för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Jönköping, till SR Ekot.

Det är inte första gången personer som vårdats, eller sökt vård vid Ryhovs psykklinik har dödat.

I början av januari uppsökte en äldre man sjukhusets psykakut. Han fick vänta så länge på att bli mottagen att han gav upp och åkte hem. Samma natt hittades mannen död tillsammans med sin hustru i parets lägenhet. Polisen misstänker att han först tog livet av sin fru, sedan begick han självmord.

Knivskars till döds

I oktober förra året knivskars en 53-årig manlig sjuksköterska till döds av en patient på sjukhusets rättspsykiatriska avdelning. Patienten hade då precis återvänt från en permission.

– Det här är fruktansvärt för oss. Vår interna utredning av mordet på vår anställde i oktober tyder inte på att vi gjort något fel. Vi inväntar nu Arbetsmiljöverkets utlåtande som kommer nästa vecka, säger verksamhetschef Johan Björck till Dagens Nyheter.

Sjukhuset ska nu också granska om man begått något fel i samband med den frisläppte 27-åringen som misstänks för att ha mördat Tobias, 8 år.

Läs mer:

Tidigare artiklar

Johanna Melén