"Det viktigaste är att skapa opinion"

NYHETER

Aftonbladets klimatreporter svarade på läsarnas frågor om växthuseffekten

Trafiken och uppvärmningen av våra hus är de enskilt största orsakerna till den globala uppvärmningen.

Det och mycket annat chattade Aftonbladets klimatreporter Joachim Kerpner om med läsarna.

Joachim Kerpner säger: Hej och välkomna att ställa frågor om den globala uppvärmningen!

nina säger: Vad anser du vara den faktorn till vårt förändrade klimat?

Joachim Kerpner säger: Den största faktorn är människan, som släpper ut alldeles för mycket växthusgaser.

Klimatmyten säger: När ska Aftonbladet sluta att skrämma folk med myten om klimathotet? Det är 10 minus och 3 dm snö i Stockholm, inte vad jga kallar medelhavsklimat precis utan ett normalt väder för januari

Joachim Kerpner säger: Det är inte vi som skrämmer. Vi berättar vad FN:s klimatpanel har kommit fram till.

Marcos säger: Vilka länder behöver ta ner på koldioxiden, så balansen blir återställd?

Joachim Kerpner säger: Framför allt handlar det om USA och Kina. Men egentligen kan man inte säga så. Alla länder på Jorden och speciellt i-länderna, måste göra vad de kan för att minska utsläppen.

Jarzha säger: Om hur länge tror du snön inte finns i norrland/gällivare? just nu har vi 114cm snö.

Joachim Kerpner säger: Det kommer säkert att finnas snö i Norrland i många hundra år. Men vintrarna kommer att blir kortare, och mer nederbörd kommer att falla i form av regn.

nina säger: Tror du att det endast är vi människor som påverat klimatförändringarna eller tror du att det är liksom efter istiden..att vi går in i en varmare period?

Joachim Kerpner säger: De senaste uppgifterna från FN:s klimatpanel pekar mot att människan med 90-procentig säkerhet ligger bakom klimatförändringen.

Marcos säger: Vad ska man göra för att återställa balansen så att allt blir normalt.

Joachim Kerpner säger: Framför allt måste världens politiker komma överens inom ramen för Kyotoprotokollet. När länderna väl är överens måste de i sina egna länder genomföra kraftfulla åtgärder, i form av koldioxidskatter, satsningar på biobränsle med mera. Ett viktigt genombrott skulle vara om USA skrev under Kyotoprotokollet.

Patrik Ivarsson säger: Hur komemr det sig att FN's panel säger en sådan sak när forskar världen tvekar?

Joachim Kerpner säger: Forskarvärlden tvekar inte. I FN:s klimatpanel sitter forskare från hela världen, nämligen de forskare som är mest kunniga inom olika delar av klimatforskningen.

Carro säger: Varför börjar man inte bara tillverka miljövänliga bilar, tror du?

Joachim Kerpner säger: Bilindustrin kommer säkert att börja tillverka mer miljövänliga bilar, eftersom de vet att de måste göra det i framtiden om de vill överleva. Frågan är bara hur snabbt det går. Här har politikerna ett ansvar, att på olika sätt se till att miljövänliga bilar byggs, genom påtryckningar och nya lagar.

Dan säger: Ni är så skenheliga, hur kan ni säga att ni inte skrämms? Tjänar ni inte pengar på att göra det här till större än vad det är?

Joachim Kerpner säger: Nej, jag tycker inte att vi skräms. Vi bara redovisar vad forskarna har kommit fram till.

Bitte säger: Hej! Jag bor i italien. Jag har hort att italien kommer att bli mycket varmare, typ tropiskt klimat och sverige kommer att bli som italien nu. Kan det vara sant ????

Joachim Kerpner säger: Det är mycket möjligt att det blir så. Inte i morgon, men kanske om 60-70 år.

Franc säger: Asså är folk blinda ser dom inte med egna ögon att klimatet förändrats..varför gör dom inte snabba åtgärder åt det här?

Joachim Kerpner säger: Om varje svensk ställer den frågan till sin riksdagspolitiker så kanske det går snabbare. Då skulle de förstå vilken sprängkraft den här frågan har.

flamur säger: blir jordens undegång klimat ändringen elr?

Joachim Kerpner säger: Jag tror inte att det blir Jordens undergång. Men säkerligen kommer Jorden att bli mycket annorlunda mot i dag, om vi inte snart börjar minska utsläppen av växthusgaser.

Linda säger: Är det sant att det inte finns en enda forskningsrapport som inte tror på människans effekt på växthuseffekten?

Joachim Kerpner säger: Det finns det säkert. Men det finns en väldigt stor konsensus i forskarvärlden att klimatförändringen med stor sannolikhet beror på människan.

PLUTTIS säger: Jag gillar värme, vad är det negativa med klimatförändringen...?

Joachim Kerpner säger: Här i Sverige kommer vi säkert att på många sätt vara ganska nöjda över klimatförändringen, eftersom vi troligtvis får rena medelhavsklimatet. Men det negativa är att miljoner människor kommer att drivas från sina hem när kustbygden där de bor översvämmas av det stigande havet, eller när värmen och torkan blir så svår att de inte kan bo kvar.

Kristall säger: Hej Joachim! varför är det så stor hysteri om klimathotet just nu?Natur katastrofer olika klimatförändringar är ingen nyhet.Varför har det inte tagits upp i ett allvar innan.et är inge nytt.

Joachim Kerpner säger: Du har rätt i att det nya hände för sex år sedan, när FN:s klimatpanel slog fast att människan med stor sannolikhet ligger bakom klimatförändringen. Men då, 2001, var det inga svenska media som slog upp den nyheten stort. I somras gjorde vi det och under hösten har svenska media börjat skriva mer och mer om klimatförändringen, bland annat på grund av det varma vädret. Men även om det alltså inte är någon nyhet, så är det positivt att de här sex år gamla uppgifterna nu är allmänt kända bland svenskarna.

Dan säger: En del forskare menar att det skulle ställa till med mycket mer elende att försöka motverka klimatförändringen genom höjda skatter och annat än att acceptera den. Det är en konstnadskalkyl som inte är lätt att göra men du verkar inte se några problem här?

Joachim Kerpner säger: Det är klart att det är jättekomplicerat att göra rätt avvägningar. Men det är politikernas uppgift att tänka ut och besluta om så bra lösningar som möjligt.

aMagnus säger: Inget av Er säger nått om att Sverige har kommit väldigt långt och i jämförelse med USA och Kina så ligger vi mycket bra till

Joachim Kerpner säger: Visst gör vi det. Det skriver jag en hel del om i den klimatbilaga som i dag följer med pappersupplagan av Aftonbladet.

Linda säger: Om man stoppar koldioxidutsläppen, hur länge innan växthuseffekten stopppas?

Joachim Kerpner säger: Även om vi stoppar utsläppen i dag så kommer vi inte undan växthuseffekten. Det beror på att det tar många hundra år innan koldioxiden försvunnit ur atmosfären. Troligen kommer medeltemperaturen att höjas med någon eller några grader innan temperaturen börjar stabiliseras, även om vi trycker på stoppknappen i dag.

Rickard säger: Hej! Tycker inte du att man istället för att höja priset på exmepelvis SL ska höja bensinskatten?

Joachim Kerpner säger: Jo, det låter rimligt, om man vill minska utsläppen av växthusgaser.

Madde säger: Vad är den enskillt största orsaken till växthuseffekten?

Joachim Kerpner säger: Uppvärmningen av våra hus och trafiken är de viktigaste bovarna.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan

Bitte säger: Jag undrar vad man konkret kan gora for att hjalpa till och stoppa klimatforandringarna ?

Joachim Kerpner säger: Du kan själv göra många saker, som att köra bil mindre eller välja matvaror som inte flugits till Sverige. Men det allra viktigaste är nog att vara med och bilda en opinion, så att politikerna känner sig tvingade att ta tag i problemen. Därmed tackar jag för att jag fick vara med och chatta. Hej då!

Moderator säger: Tack Joachim, och tack alla som var med och ställde frågor.

Aftonbladet.se