Här är världens hemskaste ljud

NYHETER

Nu stor studie: Över 1 miljon har röstat

Världens otäckaste ljud kommer från en kräkande människa. Det hävdar ett brittiskt forskarteam som länge försökt kora världens hemskaste ljud.

Sökandet är över. Ljudet av den kräkande människan är värre än tandläkarborren, naglar som dras mot en svart tavla och skrikande barn.

På Salford University’s Acoustic Research Centre har forskare låtit testpersoner lyssna på olika ljud över internet och mer än över en miljon röster har registrerats.

Gör oss mänskliga

Projektet leds av professor Trevor Cox som länge undrat över varför vissa ljud är så hemska.

– Ur ett vetenskapligt perspektiv vet vi inte varför vissa ljud är så fruktansvärda. Men våra reaktioner på ljud är vad som gör oss mänskliga, säger han till brittiska Guardian.

I topp hamnade ljudet av en person som kräks ner i en hink, följt av mikrofonrundgång. Tredjeplatsen delades av gråtande barn och ljudet av ett inbromsande tåg.

Forskarna menar att det kan finnas logiska förklaringar till varför ett ljud upplevs som hemskt. Generellt sett hamnar äckliga ljud högt på listan. Kanske rör det sig om en djupt rotad reflex att undvika människor som hostar, spottar eller kräks.

Skillnad mellan män och kvinnor

Kvinnor är inte heller lika känsliga för barnagråt som män, något forskarna tror kan bero på att kvinnor haft rollen som beskyddare av barnen.

I fallet med den fruktade tandläkarborren är teorierna inte lika komplicerade. Ljudet var otäckast för testpersoner under tio och över 40 år.

– I dessa åldrar är det troligast att du kommer i kontakt med borren så de kan vara känsligare, tror Trevor Cox.

En teori till varför skrikande ljud upplevs som så fruktansvärda är att kritor mot svarta tavlan, rundgång och inbromsande tåg ger ifrån sig ett ljud som påminner om skriket apor använder för att varna för faror. En reflex som i så fall behållits genom generationerna.

Lyssna på de hemskaste ljuden:

Olof Jönsson