Buss dyrare än bil

Foto: En åtta kilometer lång resa med kollektivtrafiken är i snitt 11 procent dyrare än med bil.
NYHETER

Att resa kollektivt har inte blivit vanligare de senaste 20 åren?–trots de nationella miljömålen om att bygga ut kollektivtrafiken. En anledning är att biljettpriserna stigit kraftigare än bensinpriserna

Trots de ständiga höjningarna av bensinpriset är det dyrare att åka kollektivt. År 2005 var en resa med kollektivtrafiken elva procent dyrare än en bilresa, räknat på en åtta kilometer lång sträcka. För 20 år sen var förhållandet det omvända.

–Bensinpriset har stigit långsammare trots bensinskatterna och oljeprisets utveckling, säger Göran Tegnér, som gjort rapporten åt statliga Vinnova.

Han menar också att skillnaden beror på kollektivtrafiken.

–Om kostnaderna stiger tre –fyra procent per år och skattebidragen ligger stilla, måste man höja biljettpriset ungefär dubbelt så mycket för att kompensera.

I Göteborg har biltrafiken ökat med 13 procent mellan 1996 och 2004. Kollektivtrafiken har bara ökat 11 procent.

Satsar på förarlös spårvagn

Göran Tegnér menar att kollektivtrafiken måste ta till sig ny teknik.

–Man borde satsa på spårbilar. Eldrivna förarlösa vagnar på en spårbana som tar en direkt till målet utan stopp. Försök görs just nu i Uppsala, säger han.

Västtrafiks informatör Anna Hiller menar att den främsta förklaringen till de stigande priserna är att man just genomfört en stor upphandling.

–Vi har ökat våra krav på kvalitet, och dessutom görs upphandlingen för lång tid framöver. Sen finns också andra orsaker som högre dieselpris och höjd fordonsskatt, säger hon.

Åker du bil eller kollektivt till jobbet?

Erik Hägglund, 30, Göteborg

Graham Parsons, 34, Göteborg.

Malin Palm, 20, Göteborg.

Erik Gustafsson (.se)