”Hiphop är vår marxism”

NYHETER

Succéförfattaren Jeff Chang om sin hiphopbibel

Nu har den översatts till svenska – boken som USA tog emot som en bibel. Jeff Chang har bevisat att hiphop är en av vår tids stora ideologier.

Foto: Hiphop-generationens historia av Jeff Chang kom ut i svensk översättning på Reverb förlag i förra veckan.

Framgången för "Can't stop Won't stop - Hiphop-generationens historia" har fört Jeff Chang på en två år lång bokturné. Han har lärt sig att ämnet hiphop får folk att vilja prata om mycket mer än musik.

- Vi har så lite verklig diskussion om etnicitet, kön och klass i samhället. När folk argumenterar om hiphop dyker alla de frågorna upp. Ibland blir det väldigt emotionellt för folk kommer från så olika perspektiv, säger han.

Har inte tappat tron på hiphop

De 500 sidor är en historielektion som börjar 1968 i gängens Bronx och slutar i ett tjugohunratal där hiphop är en industi som omsätter miljarder dollar i skivor, skor, sprit och bilar. Men kommersialiseringen har inte fått Jeff Chang att tron på hiphopen som politisk kraft. I senaste parlamentsvalet i USA tillkom 4 miljoner nya röster och hälften av dem var vad Jeff Chang kallar hiphop-röster - svarta och latinamerikaner från storstadsområden.

- Det berättas inte i media, liksom det inte berättas om grannsamverkan i olika områden och protester mot polisvåld och orättvisa lagar som framförs via hiphop. I framtiden tror jag vi kommer säga att det var en magisk period. I det förflutna fanns ideologier som marxism, idag har vi hiphop.

Musikguru från Berkeley

Louise Jacobson