"La Dolce Vita - jag tror jag kastar upp"

NYHETER

Anita Ekberg, 75, är trött på succéfilmen

1 av 3 | Foto: 54 år mellan bilderna I går invigde Anita Ekberg utställningen "Anita of Sweden" på Filmhuset. -En skräckbild, säger hon om det stora porträttet där hon har en hårnål i munnen, taget av Georg Oddner 1952.

Då var hon älskad för sin skönhet.

Nu är det hennes vassa tunga som drar hem applåder och jubel.

- Vadå "vill göra mig till diva"? Är jag inte en diva? säger Anita Ekberg, 75, med ett leende - och ett vinglas i handen.

Med stående ovationer och "Ja, må hon leva" hyllades den nyblivna 75-åringen på Filmhuset i Stockholm i går eftermiddag. För ett ögonblick såg en av filmens allra största och mest berömda divor nästan barnsligt förtjust och rörd ut.

- Jag kommer att lura er, för jag ska leva i 101 år.

Med en slängkyss tackar hon för hyllningarna.

-Jag är väldigt tacksam för det välkomnande jag har fått av vanliga svenska medborgare.

Fest i fyra dagar

I morgon återvänder hon till Italien efter att i dagarna fyra firat sin födelsedag i Sverige.

Inför publik intervjuas hon av Stina Lundberg Dabrowski. En smått bisarr föreställning där Anita Ekberg under en timmes tid levererar ett pärlband av kvickheter med sin hesa, skrovliga röst och drar hem hejdlösa gapskratt med sin rappa och ibland mycket vassa tunga.

Utmärkelsen "för enastående insatser inom filmen och för Sverige i världen", som hon just har fått ta emot av Statens kulturråd och Svenska Filminstitutet, tackar hon för genom att säga:

- Jag ska ta hem den och sätta den på toaletten.

Bitterheten över hur hon upplevde att hon bemöttes och behandlades här hemma i Sverige för ett halvsekel sedan sitter djupt.

-Hyckleri! säger hon.

"Dra åt helvete"

Betydligt roligare är det att prata om Howard Hughes, filmmogulen som hon bad dra åt helvete när han ville att hon skulle operera näsan.

Eller Marcello Mastroianni, hennes motspelare i "La Dolce Vita", som stupfull på vodka föll raklång i vattnet under tagningarna av den berömda scenen i Fontana di Trevi.

- Och där stod jag i min aftonklänning i det iskalla vattnet och väntade. Det var så jävla kallt. När scenen var slut kände jag inte min ben - de fick lyfta ut mig.

Med illa dold förtjusning berättar hon om hur hon jagade paparazzifotografer med pilbåge hemma i trädgården.

- Jag sköt en av dem i rumpan, säger hon och skrattar gott.

På frågan om hon vill se "La Dolce Vita" - "Det ljuva livet" - i dag, säger hon:

- Jag tror jag kastar upp om jag ser den en gång till.

Kerstin Nilsson