Amnesty till attack mot Kina

NYHETER

Kritiserar förtrycket, tortyren och dödsstraffen

Amnesty International går till attack mot Kina inför OS i Peking nästa år. Tortyr, dödsstraff och censur är några av landets problem.

- OS-kommittén borde sätta större press på Kina, säger Solveig Hauser på Amnesty i Sverige.

I Amnestys senaste rapport framgår att Kina fortfarande har mycket att jobba med när det gäller demokrati, öppenhet och mänskliga rättigheter. Förberedelserna inför OS har på flera sätt förvärrat situationen.

– Hemlösa och prostituerade tvingas bort från gatorna och förs till så kallade omskolningsläger, säger Amnestys pressekreterare Solveig Hauser.

Tvångsvräks

Många fattiga kineser har tvångsvräkts från sina hem för att göra plats för OS-arenorna. Och folk som kämpar för deras rättigheter bevakas hårt eller arresteras.

– Människorättsaktivisten Chen Xiaoming dömdes till två års fängelse för att han försvarat personer som tvångsvräkts. I fängelset torterades han svårt och dog bara några dagar efter att han släppts fri, säger Solveig Hauser.

Journalister fängslas

Nyhetsbevakningen av situationen i landet har försvårats sedan flera tidningar har blivit tvingade att stänga ner under försommaren. Ett dussintal journalister sitter fängslade för att ha rapporterat om frågor som anses vara politiskt känsliga.

– Utländska journalister får rapportera fritt men inhemsk media regleras fortfarande hårt, säger Solveig Hauser.

”Sätt press på Kina”

Varje år döms ett stort antal kineser till döden men antalet dödsstraff har minskat med tio procent i år.

– Det är en effekt av OS-planerna vilket är positivt. Men vi kritiserar att dödsstraff fortfarande utdöms för icke våldsamma brott som ekonomisk brottslighet och narkotikabrott, säger Solveig Hausen.

Amnesty kräver att OS-kommittén sätter större press på Kina.

– En av motiveringarna till varför Kina fick OS var att det skulle kunna förbättra demokratin och öppenheten i landet. Därför är besvikna över att IOK (Internationella Olympiska Kommittén) har backat i de här frågorna, säger Solveig Hauser.

Mia-Li Hallengren