Kördes ut från akuten med bruten arm

NYHETER

”Fredrik fick inte ens något smärtstillande”

När Fredrik, 16, bröt armen åkte han med sin mamma till akuten.

Men innan det ringde familjen till akuten och berättade att de var på väg.

– Men när vi kom fram sa de ”Vad gör ni här?”, säger mamma Åsa Ericsson upprört till Gefle Dagblad.

I söndags small det till. Fredrik Bengtsson hade avslutat sitt pass som extraarbetare på Wallerängsgården i Gävle och skulle åka hem för att äta pizza med familjen. Men han hann inte åka många meter på mopeden innan olyckan slog till.

Fredrik blev påkörd av en bilist och blev rejält chockad av händelsen. Han gick tillbaka till personalen på Wallerångsgården som kontaktade hans mamma Åsa Ericsson.

Efter några minuter märkte Fredrik att han hade ont i sin vänstra underarm.

– Jag trodde att det var en stukning, men sen såg jag att benen hade gått av och stack ut under huden, berättar han för Gefle Dagblad.

Mamma Åsa hämtade sonen och hennes make Carl-Gustaf Ericsson ringa till akuten och förvarnade om att sextonårige Fredrik var på väg dit med en bruten arm.

Fick inget smärtstillande

Men när Åsa och Fredrik kom fram var de inte välkomna. I stället undrade personalen varför de hade kommit dit och sa att det hade kommit helt fel. Fredrik visade upp sin arm där benpiporna putade ut under huden och efter en kortare diskussion fick Fredrik och hans mamma sitta i väntrummet.

– Fredrik fick inte ens något smärtstillande. Han var blek i ansiktet, säger Åsa Ericsson.

En timme senare lyckades Carl-Gustaf få en tid åt Fredrik på familjeläkarjouren på Södertulls hälsovårdscentral. När Åsa sa till receptionisterna på akuten att de skulle åka till hälsovårdscentralen svarare receptionisterna på Akuten att dit skulle de ha åkt på en gång.

Sjukhuset beklagar

På familjeläkarjouren fick de ett helt annat mottagande. En kvinnlig läkare som undersökte Fredrik kunde konstatera att hans arm var bruten och frågade varför han inte hade fått något smärtstillande. Åsa hörde sköterskorna på hälsovårdscentralen säga att minderåriga har rätt att snabbt få hjälp vid benbrott och även har rätt att bli sövda. Det gjorde henne ännu mer irriterad på personalen på akuten.

Fredrik fick hjälp på familjeläkarjouren och ska nu gå med gipsad arm i fyra veckor. Men fortfarande är familjen irriterade över bemötandet de fick på akuten.

Sjukhuset beklagar i sin tur det inträffade och förklarar det som hände med att det var ett stort patienttryck den dagen.