Rekordmängder av kokain i Göteborg

NYHETER

... och fler söker hjälp för beroende

Foto: Användandet av kokain är fortfarande vanligast i krog- och klubbsvängen.

Fler och större beslag och rekord i anmälningar om narkotikabrott. Nu bekräftar polisen att kokainet flödar i Göteborg.

– Det mer än någonsin, säger Thomas Alm, kriminalinspektör vid Citypolisen.

Främst märker polisen av kokainet på krogarna i centrala Göteborg.

Senast i torsdags gjorde citypolisens gatulangningsgrupp ett tillslag där en kroggäst och en anställd kunde gripas misstänkta för narkotikabrott.

Större beslag

Den stora mängd kokain som misstänks finnas i omlopp bekräftas också av narkotikaroteln.

– Beslagen har blivit större och större. Jämfört med annan narkotika tar kokainet en större andel vilket tyder på en större marknad, säger kommissarie Stefan Westin.

Enligt polisen kommer narkotikan huvudsakligen från Sydamerika, den fraktas hit med båt eller containerlaster och säljs sedan via ligor, inte sällan med maffia-tendenser.

– Av erfarenhet vet vi att det sällan råder en schysst hantering av säljare, så förutom att det är hälsovådligt löper säljarna stora risker att sluta i en skogsdunge med en kula i huvudet om något går fel med betalningen, säger Thomas Alm.

”Vanligare i förorten”

En sammanställning från Göteborgs droginformationsenhet Kunskapskällar’n, visar också på att allt fler söker hjälp för sitt beroende hos olika vård- och rehabiliteringskliniker.

– Användandet av kokain är fortfarande vanligast hos dem i krog- och klubbsvängen, men på grund av tillgången har det blivit billigt och sprider sig, till exempel blir det vanligare bland gängen i förorten, säger Ove Lundgren, socionom på Kunskaps-källar’n.