Striden hårdnar

Foto: Ingen reporter, inga nyheter ”Till helgen är vi helt utan reporter på nyhetssidan, säger Rikars Flyckt, fackordförande på Jönköpings–Posten. Så händer det något kommer det inte i tidningen? ” Nej, det ska det inte göra”
NYHETER

Tidningskriget trappas upp.

Nu är kring 200 tidningar indragna – från Aftonbladet till Bamse.

Blir konflikten långvarig hotar blanka sidor.

Ingen reporter, inga nyheter.

– Till helgen är vi helt utan reporter på nyhetssidan, säger Rikars Flyckt, fackordförande på Jönköpings–Posten.

Så händer det något kommer det inte i tidningen?

– Nej, det ska det inte göra, säger Rikars Flyckt.

Statens Medlingsinstitut har sedan 1 mars förgäves försökt medla mellan Svenska Journalistförbundet (SJF) och Tidningsutgivarna (TU). Men parterna har inte ens suttit ner i reella förhandlingar.

Trots att man började samtala redan i fjol höstas.

TU har sagt ja till fem medlarbud, SJF har gjort tummen ner för samtliga.

LÖNEN

(SJF kräver minst 25 000 i månaden för journalister med mer än 15 år i yrket. TU säger nej.)

Pär Fagerström (TU:s ordförande): – Vi säger ja, men då ska det ligga inom medlarnas förslag om 10,2 procent. Höjer man alla till 25 000 räcker inte 10, 2 procent. Medlarna har föreslagit att 1 800 kronor över tre år ska garanteras ur potterna till såna som har under 23 000 i månaden och är 45 år eller äldre. Det har vi sagt ja till.

Agneta Lindblom Hulthén (SJF:s ordförande): – Vi kräver minst 25 000 för alla med minst 15 år i yrket. 1 800 kronor ur potten, som dom säger, över tre år stämmer inte. Då handlar det om att de orättvisor arbetsgivaren genererat skulle få betalas av arbetskamraterna ur potten.

VISSTIDSANSTÄLLNING

(Rätten till fast jobb – här är parterna nära.)

Pär Fagerström: – Personer som haft vikariat i två år av de senaste fem åren, räknat från 2007 och framåt, ska automatiskt bli tillsvidareanställda. Det har vi sagt ja till.

Agneta Lindblom Hulthén: – Vi vill ha en garanti för att tidningsutgivarna inte sätter en ny utlasningsgräns vid två år.

UPPHOVSRÄTTEN

(Värsta stötestenen. Handlar om vem som har makten över artiklarna – den anställde eller företaget.)

Pär Fagerström: – SJF:s vetorätt försvann 2004. Om den här frågan är viktigast för TU, och även för SJF, så blir den här konflikten lång.

Agneta Lindblom Hulthén: – Tidningsutgivarna har kapat vårt avtal på det här området. Vi vill ha kontroll igen.