"Hon skulle ha blivit försvarsminister"

NYHETER

Aftonbladets Lena Mellin om Messings avhopp

Ulrica Messings avhopp från politiken handlar främst om ekonomi.

Det menar Aftonbladets Lena Mellin.

– Om man har jättemycket pengar så ter sig väl inte riksdagen som ett så skojigt alternativ.

Foto: Lena Mellin.

Ulrica Messing, 39, har en tung post som ordförande i riksdagens försvarsutskott. Men hon behöver inte uppdraget för pengarnas skull. Som före detta statsråd har hon ansökt om en pension på 49 000 kronor i månaden. Dessutom är hon tillsammans med storföretagaren och mångmiljonären Torsten Jansson.

Framtida försvarsminister

– Ulrica Messing skulle säkert ha blivit försvarsminister i en framtida socialdemokratisk regering. Men hon har väl kommit fram till att det andra livet är roligare. Hon har ju pengar, både genom sin egen lön och genom sin särbo, säger Aftonbladets Lena Mellin.

Vad betyder det här för socialdemokratin?

– Det är klart att det inte är bra. Å andra sidan har hon aldrig varit särskilt folklig, utom i Småland där hon fick stort stöd efter sitt handlande under stormen Gudrun.

Enligt Lena Mellin fanns det ingenting som tydde på att Messing var på väg att lämna politiken. Men hon tycker på ett sätt att det är ett klokt beslut.

Inte fyllt 40

– Hon gav sig in i politiken som väldigt ung. Hon har inte fyllt 40 och jag tycker att det är ganska sunt att man lämnar politiken då.

Ulrica Messing har en plats i socialdemokratins verkställande utskott. Med Messings avhopp får nu partiledare Mona Sahlin en möjlighet till förnyelse.

– Inför nästa val kan hon placera om i ledargarnityret, säger Lena Mellin.

Tror du att Messing återkommer till politiken?

– Folk som lämnar brukar inte återkomma. Men man vet ju aldrig.