Buss välte efter krock med personbil

NYHETER

Sex personer skadade

En buss och en personbil krockade i morse vid Brokind utanför Linköping.

I samband med krocken på riksväg 34, välte bussen.

En som färdades i personbilen skadades allvarligt.

Larmet kom in 8.02. Enligt larmet hade en allvarlig trafikolycka inträffat på riksväg 34 vid Brokindskorset mellan Linköping och Rimforsa.

Olyckan inträffade när bussen, linje 540 som var på väg från Brokind mot Linköping, försökte väja för en personbil som korsade vägen.

– Några minuter över åtta skulle en personbil skulle korsa vägen. Då kom det en buss söderifrån med 28 passagerare. Bussen gjorde en undanmanöver för att inte köra rätt in i sidan på bilen. Det ledde till att bussen gick upp på ett lågt broräcke, säger räddningsledare Krister Fälth vid räddningstjänsten till aftonbladet.se.

Välte på sidan

Bussen välte och hamnade på sin vänstra sida vid vägen. 29 personer fanns ombord på linjebussen – chauffören och 28 passagerare.

Enligt Corren fick chauffören använda en brandsläckare och slå sönder vindrutan för att den vägen evakuera de chockade passagerarna.

– Samtliga personer var vid medvetande. Några var självklart upprörda efter händelsen, säger Krister Fälth till aftonbladet.se.

Sex personer ska vara skadade och fördes i ambulans till Universitetssjukhuset i Linköping. Det finns uppgifter om att en person som färdades i personbilen ska ha fått allvarligare skador.

– Sex personer fördes dit i ambulans. Även resten av passagerarna har förts dit eftersom man registrerar det där, säger Anna Petersen som är vakthavande befäl vid polisen i Linköping.

Avstängd väg

Vid olycksplatsen var hastighetsbegränsningen 70 kilometer i timmen.

– Hastighetsbegränsningen varierar men just här är den 70, säger Krister Fälth.

På grund av olyckans omfattning påverkas trafiken i området. Vägen är avstängd i ena körfältet. Lätt trafik omleds via Brokinds herrgård tillbaka till väg 34. Tung trafik kan dock inte passera, enligt Vägverket.

– Först när bussen är bärgad kan man öppna vägen helt och hållet för trafik. Eftersom bussen ligger på sidan kan det nog ta ett tag, säger Anna Petersen.